Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Robert Vos

Renovatie Open Kring, Rehoboth en Prins Willem Alexander eerder

28 november 2018 om 08:21 lokaal

NIJKERK De renovatie van enkele scholen in de gemeente Nijkerk wordt naar voren gehaald. Het college van burgemeester en wethouders honoreert daarmee de wens van schoolbesturen.

Wijnand Kooijmans

Snellere renovatie is, volgens de besturen, van belang in verband met de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de betreffende scholen. Maar de praktijk wijst ook uit dat de concurrentiepositie van niet-gerenoveerde scholen verzwakt ten opzichte van nieuw gebouwde of al gerenoveerde scholen.

Het gaat om de basisscholen Open Kring, Rehoboth en Prins Willem Alexander. De renovaties worden twee jaar vervroegd. Voordeel voor de gemeente is dat de wissellocatie voor de te renoveren scholen aan de Bizetlaan (de voormalige sportbasisschool Nijkerk), tussendoor niet een aantal jaren leegstaat.

School Appelgaard in de Nijkerkse buurtschap Appel staat ook in de planning voor renovatie. Voor hier eventueel mee wordt begonnen, wordt eerst gekeken naar de levensvatbaarheid van de school. Wethouder Nadya Aboyaakoub ziet wel weer een stijging van het aantal leerlingen. Het gaat dan onder meer om kinderen uit de stad Nijkerk die met een busje naar Appel worden vervoerd.

INVESTERINGSKREDIET De eerder uit te voeren renovaties zijn opgenomen in de actualisatie van het integraal huisvestingsplan Onderwijs 2018. Dat moet nog wel door de gemeenteraad worden vastgesteld. De raad wordt dan tevens gevraagd de benodigde investeringskredieten van in totaal 5,4 miljoen euro voor 2019 beschikbaar te stellen. Daarnaast gaat het om 264.000 extra huurkosten voor de noodlokalen in Hoevelaken op het terrein van De Slag. Dit in verband met de renovatie van de bestaande scholen.

Nieuw in het plan is dat de vervangende nieuwbouw van het Van Lodenstein College na 2025 in de plannen is opgenomen. Een bedrag hiervoor is nog niet vastgelegd. Om dat te bepalen is nader overleg nodig met het schoolbestuur over de omvang van de nieuwe school, de eigen bijdrage van het schoolbestuur, de locatie en de plek waar tijdelijke huisvesting moet plaatsvinden. Ook is overleg nodig over de locatie en de sloopkosten van het bestaande gebouw.

Uitgangspunt blijft dat bij scholen die minimaal veertig jaar oud zijn een afweging wordt gemaakt tussen renovatie en nieuwbouw. Scholen krijgen vijftien procent extra vergoed om te voldoen aan de eisen van een bijna energieneutraal gebouw. Ook wordt rekening gehouden met de gestegen bouwkosten. Dit laatste maakt dat de gemeente ook een voorbehoud maakt ten aanzien van de renovatie van scholen. De renovaties kunnen uitgesteld worden als blijkt dat bedrijven te veel werk hebben of bouwmaterialen niet beschikbaar zijn.

Op dit moment worden de Oranje Nassauschool en de Willem Farelschool gerenoveerd. Daarmee daalt het aantal scholen van ouder dan veertig jaar van 80 naar 44 procent.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie