Afbeelding
Heliflight.nl

Aanpak A1/A30 gaat door, minister trekt 22 miljoen extra uit

23 november 2018 om 09:25 lokaal

NIJKERK Verkeersknelpunt A1/A30 tussen Nijkerk en Barneveld wordt snel en volledig aangepakt. De verkeerslichten gaan daarmee definitief verdwijnen. Daarover heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) donderdag afspraken gemaakt met Regio Foodvalley. Met deze aanpak zal volgens haar de ,,bereikbaarheid van dit economisch belangrijk gebied in Gelderland verbeteren.'' De minister trekt nu alvast 22,4 miljoen euro extra uit voor deze aanpak.

Wouter van Dijk

Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat deze week afspraken heeft gemaakt met de verschillende regio's om op diverse locaties in Nederland snel maatregelen te treffen vanwege de snel toenemende verkeersdrukte. Het knooppunt bij Barneveld is één van de obstakels die met name in de spitstijden zorgen voor lange files. Niet voor niets meldde ANWB Verkeersinformatie afgelopen zomer nog dat hier - op één plek na - in de spits de meeste files staan van Gelderland.

Het ministerie start in het voorjaar een zogeheten MIRT-verkenning, een grootscheeps onderzoek waaruit moet blijken wat er precies bij A1/A30 moet gebeuren, hoe dat eruit gaat zien en vooral hoeveel het gaat kosten. Om vast een deel van het budget vrij te stellen, is nu 22 miljoen euro gereserveerd voor de aanpak. Vanuit de regio wordt daar als het goed is nog eens 8,5 miljoen euro aan toegevoegd: 1 miljoen van Regio FoodValley en 7,5 miljoen van de provincie, al moeten Provinciale Staten van Gelderland daar nog een klap op geven.

Het doel is om de capaciteit op snelweg A1 ter hoogte van Barneveld te vergroten en de aansluiting van de A30 op de A1 zonder verkeerslichten te realiseren. Te denken valt dan aan fly-overs om het verkeer vanuit Ede richting Apeldoorn of van Amersfoort richting Ede soepeler te laten rijden.

Aanpak van het knooppunt is al jarenlang een grote wens van de gemeente Barneveld, regio FoodValley en de provincie Gelderland, vanwege de toenemende verkeersdruk plus de groeiende bedrijvigheid in de regio Barneveld. Dankzij een lobby in Den Haag van gemeenten, regio en belangenorganisaties, werd eerder al een bedrag van tien miljoen euro opzijgezet voor dit plan. Daarnaast legde Regio FoodValley één miljoen euro opzij en zegde de gemeente Barneveld toe gemeentegrond (het terrein langs BCA) beschikbaar te stellen.

Wanneer het knooppunt precies zal worden aangepakt, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de verkenning en van de planning rondom de aanpak van knooppunt Hoevelaken.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, de afgelopen tijd ook bezig geweest met de lobby, reageert verheugd op het besluit van de minister, zo laat hij weten. ,,Dankzij de inzet en de lobby van de gemeente Barneveld en met name oud-wethouder Gerard van den Hengel, die ook het bedrijfsleven en brancheorganisaties wist te mobiliseren, komt er een aanpak die ervoor zal zorgen dat automobilisten minder ellendige filedruk gaan ervaren.'' Ook Van den Hengel reageert opgetogen. ,,Dit is toch een bekroning van ons werk van de afgelopen jaren.''

advertentie
advertentie