Het Hoevelakens Dictee leverde flink wat hoofdbrekend voor de deelnemers op.
Het Hoevelakens Dictee leverde flink wat hoofdbrekend voor de deelnemers op. Gerrit Steen

Geslaagd jubileum Historisch Hoeflake

20 november 2018 om 06:54 lokaal

HOEVELAKEN Dorpshuis De Stuw trilde zaterdag op zijn grondvesten. Vijf jaar na de eerste editie, werd voor de tweede maal 'Het Hoevelakens Dictee' gehouden door de Stichting Historisch Hoeflake, die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert.

Gerrit Steen

Zo'n vijfentwintig dappere bezoekers onderwierpen zich vrijwillig aan de taalkundige kwelling, die bedacht was door Nettie van Doorn. Harmen Siezen had zijn sonore 'journaalstem' uit het vet gehaald om de tekst te declameren. Ondanks zijn heldere intonatie leverde de verhandeling over het dorpsleven in Hoevelaken flink wat hoofdbrekens op, wat bij de deelnemers resulteerde in gemiddeld 18,5 fouten. Gelukkig werden zij alleen op eigen verzoek en losgeweekt van de concurrentie, in een zijkamertje, geconfronteerd met hun eigen prestatie. Het meest verkeerd geschreven woord was panacee, wat in het dictee werd gebruikt als 'middel ter vervanging van'.

WINNAARS Winnaar werd Agnes Stolwijk met 8,5 fouten, tweede Aafke Rohde met 11,5 fout en derde Robert Kreuning met 12 fouten. Winnares Agnes Stolwijk was, zoals het merendeel der deelnemers, nog uit de tijd dat er degelijk grammaticaal onderwijs werd gegeven. De jongere generaties lieten jammerlijk verstek gaan.

PUZZELTOCHT Meteen na de prijsuitreiking was het podium voor de winnaars van de historische puzzeltocht. De maand oktober werd landelijk uitgeroepen tot 'Maand van de geschiedenis' en daarom werden die maand op de vijf basisscholen van Hoevelaken de puzzeltochtboekjes van Historisch Hoeflake uitgereikt aan alle leerlingen van de groepen 7 en 8. De kinderen hadden een maand de tijd om in het dorp zelf of op de website van Historisch Hoevelaken de antwoorden op de vijftig vragen te vinden.

PRIJZEN Twee kinderen, Louisa Ochana en Matteo de Haan van basisschool 't Blokhuus, hadden geen enkele fout gemaakt. Robert Kreuning, 'geestelijk vader' van de puzzeltocht, reikte hen allebei een tablet uit. De drie tweede prijzen gingen naar De Hoeve, naar Job van de Bunt, Fay van Veelen en Benthe Beitler. Zij hadden slechts één fout gemaakt en kregen als prijs een rugzak mee naar huis. Met deze prijsuitreiking kwam een eind aan de jubileumactiviteiten van de Stichting Historisch Hoeflake dit jaar. 

LEZING Aart Veldhuizen verzorgde vrijdagavond een druk bezochte lezing met 'nieuwe' informatie over Huize Weldam. Toneelgroep Het Gebeuren verraste de aanwezigen met een kort (historisch) optreden en bezoekers konden een speciale lustrum-fototentoonstelling bekijken. Wethouder Mariëlle Broekman-van der Pers bood een felicitatiecheque ter waarde van 250 euro aan namens het college van burgemeester en wethouders.

Het Hoevelakens Dictee leverde flink wat hoofdbrekend voor de deelnemers op.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie