Archieffoto: de vliegtuigbom werd begin augustus tot ontploffing gebracht.
Archieffoto: de vliegtuigbom werd begin augustus tot ontploffing gebracht. ARJEN GERRITSMA

Achtergebleven zand weer verspreid over bospaden na ontmanteling bom

19 november 2018 om 15:21 lokaal

HOEVELAKEN/NIJKERK Het zand dat is achtergebleven na het tot ontploffing brengen van de vliegtuigbom in het Hoevelakense bos is verspreid over de paden in dit gebied. Vooraf is het eerst gecontroleerd op achtergebleven scherven. Dat zegt het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Ries van Elteren van De Lokale Partij.

Wijnand Kooijmans

Het college geeft aan dat de gemeente tot en met de ruiming van de bom verantwoordelijk was voor de openbare orde en veiligheid in het bos. Daarna viel het bos weer volledig onder de verantwoordelijkheid van het Gelders Landschap. En daarmee ook voor de verwerking of verwijdering van het zand en de daarin eventueel achtergebleven resten van de bom.

ADVIES Aangegeven wordt dat al voor de ruiming van de bom het Gelders Landschap van het college het advies had gekregen om het terrein voldoende af te zetten. Dit om gevaarlijke situaties voor bezoekers en spelende kinderen te voorkomen. Het college zegt dat in eerste instantie het overigens wel de verantwoordelijkheid is van bezoekers, dan wel de ouders van de kinderen die in het bos spelen.

VERGUNNING Kort na de ruiming van de bom vroeg het Gelders Landschap een vergunning aan voor de verwerking van het zand. Na advies van diverse instanties is deze recent door het college afgegeven. Het college zegt zelf niet zomaar het bos tot verboden gebied te kunnen verklaren, omdat het om particulier terrein gaat. Er wordt op gewezen dat het Gelders Landschap als eigenaar de nodige maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat particulieren bij het zand konden komen.

KOSTEN De volledige eindafrekening van het tot ontploffing brengen van de bom is nog niet afgerond. Wel ontvangt de gemeente het grootste deel van de kosten terug van het Rijk en komt een deel van de kosten voor rekening van het Gelders Landschap.

advertentie
advertentie