Verplaatsing van het bedrijf ABZ Diervoeders is een variant welke wordt onderzocht als het gaat om de ontwikkeling van de Havenkom
Verplaatsing van het bedrijf ABZ Diervoeders is een variant welke wordt onderzocht als het gaat om de ontwikkeling van de Havenkom Wijnand Kooijmans

Onderzoek naar verplaatsing ABZ Diervoeders

17 november 2018 om 13:24 lokaal

NIJKERK Verplaatsing van het bedrijf ABZ Diervoeders vanaf de Westkadijk naar de vestiging aan de Nijverheidsstraat is één van de twee opties welke wordt onderzocht voor de ontwikkeling van de eerste fase van de Havenkom.

Wijnand Kooijmans

Het is een nieuwe ontwikkeling welke door wethouder Wim Oosterwijk werd onthuld in de raadscommissie van de gemeente Nijkerk. In het verleden werd deze optie veelal aan de kant geschoven als te duur. De andere optie welke nu wordt bekeken is welke mogelijkheden er zijn wanneer het bedrijf op de bestaande locatie blijft gehandhaafd.

TREIN Wethouder Oosterwijk vergeleek het proces met een rijdende trein. Welke bij zijn aantreden vijf maand geleden niet die snelheid had welke hij eigenlijk wenselijk vindt. Dat maakt dat hij nu probeert snelheid in de verdere ontwikkeling te brengen. Hij vindt dat er de mogelijkheden zijn van de Havenkom iets moois te maken. Waarbij veel belangen een rol spelen.

,,Inmiddels is", zo zegt de wethouder, ,,het vertrouwen tussen ABZ diervoeders en de gemeente hersteld. Het heeft wel tijd gekost om weer met elkaar in gesprek te gaan." ,,Maar nu is," zo zegt Oosterwijk, ,,tijd om te gaan werken aan de inhoud. Wat kan wel en niet in de Havenkom. Waarbij beide partijen hebben aangegeven constructief samen te willen werken." De aanwezigheid van de directie van ABZ bij de commissievergadering noemt Oosterwijk daarbij als een goede ontwikkeling.

VARIANTEN In hoofdlijnen zijn er nu twee varianten. Het verplaatsen van ABZ en het op de huidige locatie gehandhaafd blijven van het bedrijf. Uitgangspunt is dat de bedrijfsvoering van ABZ diervoeders gewaarborgd blijft. Streven is voor de zomer van 2019 de beide varianten in kaart te hebben gebracht zodat de gemeenteraad een keuze kan maken welke variant verder moet worden uitgewerkt. Het gaat dan onder meer om het geld dat met de keuze is gemoeid. Dat zal in belangrijke mate bepalend zijn voor de keuze.

Een ander onderdeel van het proces zijn de onderzoeken naar geluid, fijnstof en geur. Deze zijn, zo zegt de wethouder, inmiddels grotendeels afgerond. Door beide partijen wordt gewerkt aan een rapportage die ook stand houdt bij een eventuele procesgang bij de Raad van State. Oosterwijk verwacht dat deze nog voor het eind van het jaar klaar is. Al is deze termijn enigszins broos omdat, wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt, deze alsnog moeten worden verwerkt.

RISICO'S Naast een objectief verhaal is er altijd ook een subjectief verhaal. Dat maakt dat wordt gekeken hoe eventuele risico's kunnen worden verzacht. Dat maakt dat wordt getracht een compleet beeld in kaart te brengen welke risico's er bestaan maar ook welke kansen. Oosterwijk verwacht dat hiervoor nog eens drie maanden extra nodig zijn na het uitkomen van de rapportage eind dit jaar.

Vragen over de voortgang werden niet gesteld. Ad Boer (ChristenUnie/SGP) vindt dat broedende kippen niet moeten worden gestoord. Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij) is blij dat het vertrouwen tussen beide partijen is hersteld. ,,Maar laten we wachten tot de broedende kip gaar is." Verplaatsing van ABZ ziet hij wel als een interessant toekomstplaatje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie