Nabetaling vrouwenopvang valt lager uit

16 november 2018 om 12:29 lokaal

NIJKERK Nijkerk gaat 240.000 euro nabetalen aan de gemeente Ede voor de Vrouwenopvang. Dat is aanzienlijk minder dan de 720.000 euro die in geding was.

Wijnand Kooijmans

Het uiteindelijk door Nijkerk te betalen bedrag is het resultaat van de onderhandelingen met de gemeente Ede. De nabetaling is een gevolg van het mislopen bij het overmaken van gelden voor de vrouwenopvang door onder meer personeelsverloop en wijzigingen in wet- en regelgeving.

De Vrouwenopvang Huiselijk geweld wordt geregeld via centrumgemeenten. Formeel is Nijkerk ingedeeld bij centrumgemeente Amersfoort. Het geld van het Rijk wordt dan ook aan deze gemeente uitbetaald. In 2015 heeft Nijkerk zich echter aangesloten bij Ede/regio De Vallei.

Recent werd echter duidelijk dat bij de administratieve en procedure afhandeling tussen alle betrokken partijen zaken tussen wal en schip zijn gevallen. Het totale budget is uitgekeerd aan Amersfoort waar vrouwen deels ook in Ede zijn opgevangen.

Over de jaren 2015 tot en met 2018 heeft de gemeente Ede subsidies verstrekt voor vrouwenopvang, mede namens Nijkerk. Daarbij werd er vanuit gegaan dat het geld van het Rijk dat voor Nijkerk was bestemd naar Ede zou gaan. Achteraf is dit niet gebeurd waardoor Ede feitelijk het Nijkerkse deel uit eigen middelen heeft betaald.

De nabetaling vindt plaats uit de reserves sociaal domein. Hierin zit een bedrag van ruim vier miljoen euro.

advertentie
advertentie