Een deel van het team vrijwilligers en bestuursleden van de Stichting Oud Nijkerk.
Een deel van het team vrijwilligers en bestuursleden van de Stichting Oud Nijkerk. Maranke Pater

Jarige stichting Oud Nijkerk streeft naar behoud historie van stad

16 november 2018 om 07:21 lokaal

NIJKERK De Stichting Oud Nijkerk viert dit weekend haar 50-jarige bestaan. Er zijn diverse activiteiten in en rondom Museum Nijkerk.

Maranke Pater

De aanleiding voor het ontstaan van de stichting is de viering van 550 jaar stadsrechten van Nijkerk. In dat jaar werd de Ronde Zeven, een markant gebouw in de nabijheid van de toren, afgebroken om er een doorgaande weg aan te leggen. Jan Cozijnsen, voorzitter van de stichting: ,,In 1968 maakte een groeiende groep Nijkerkers maakte zorgen over wat er allemaal gebeurde in de stad om de auto de ruimte te geven. Daarom besloten ze samen een stichting op te richten voor het streven naar behoud van de historie van de stad.”

Na de oprichting kwamen de eerste schenkingen binnen van voorwerpen die bewaard moesten blijven voor een op te richten museum. De voorwerpen werden tijdelijk opgeslagen bij het Gelders Oudheidkundig Contact en op de zolder van het postkantoor. Saskia van den Berg-Ebbenhorst, conservator van het museum: ,,Bij de eerste vergadering van de stichting was er de wens om het Van Deelenhuis te kopen. Kennelijk was dit pand te hoog gegrepen, want in de tweede vergadering zijn er planen voor een museum aan de Venestraat 16, in het pand waar we nu zitten.”

TUINSTRAAT Toch duurt het even voor het bestuur een locatie heeft om te starten. Ze vinden met hun opslag onder andere onderdak in de Tuinstraat in een vervallen pand. Cozijnsen: ,,In de Tuinstraat lag een boekje waar iedereen wat in kon schrijven als ze langs waren geweest. Timo Ridder, onze overleden oud-voorzitter schreef op een dag: ‘Voorzitter door de vloer gezakt en op eigen kracht er weer uitgekomen’. Ik moet nog steeds lachen als ik aan dat schrijven terug denk.”

In het elektriciteitsmuseum dat in het Waaggebouw zat werd een hoekje ingericht en ook werd er geëxposeerd in de Langestraat. Van den Berg: ,,In 1998 werd de Holkerstraat 6 aangekocht, en na een jarenlange verbouwing konden we in 2007 een officiële opening vieren. Een jaar later kregen we de status van officieel geregistreerd museum. Omdat we uit ons jasje groeiden en er extra steun van de provincie Gelderland mogelijk was, konden we in 2013 ons huidige pand kopen, Venestraat 16. We zijn enorm blij met dit pand, het kent een eeuwenlange geschiedenis.”

VRIJWILLIGERS De laatste jaren groeide ook het vrijwilligersaantal enorm. Cozijnsen: ,,We hebben nu 80 vrijwilligers, ruim 1200 donateurs, zo’n 50 leden van het Antoniusgilde, een aantal belangrijke sponsoren en structurele steun van de gemeente Nijkerk. Onze vrijwilligers hebben dit museum mogelijk gemaakt. Er zijn technische mensen die bouwen, we hebben een team dat zich ontfermt over de collectie, gastheren en gastvrouwen, een ander zit weer vrijwillig in het bestuur.”

Ook met toekomstige ontwikkelingen binnen de stad denkt de stichting mee. Van den Berg: ,,Er draaien veel mensen mee in commissies binnen de gemeente en de ontwikkeling van de stad. We denken mee over het behoud van historische plekken maar gaan ook de verbinding met de samenleving aan.” Cozijnsen: ,,We zijn er ook voor de toekomst van vandaag. Want ook vandaag maken we geschiedenis.”

Op 17 november is het museum gedurende de dag gratis toegankelijk. Er zijn diverse gratis stadswandelingen. Zie voor meer informatie: www.museumnijkerk.nl.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie