Arjen Gerritsma in de Arkemheense polder waar hij graag 'stoom afblaast'.
Arjen Gerritsma in de Arkemheense polder waar hij graag 'stoom afblaast'. Frank Nettinga

Vogels en oude panden op kalenders

7 november 2018 om 07:22 lokaal

NIJKERK Vormgever en fotograaf Arjen Gerritsma heeft twee kalenders voor 2019 gemaakt. Een vogelkalender, met een aantal bijzondere vogels uit de Arkemheense polder en omgeving, en een kalender met historische panden uit onze stad.

Belinda van der Horst

Bij vrijwel elk evenement of festiviteit is Gerritsma aanwezig om een fotoreportage te maken. ,,Om stoom af te blazen trek ik af en toe de polder in", zegt hij. Om vervolgens ook daar weer foto's te maken. Het maken van natuurfoto's, met name dieren, levert hem een gezonde dosis spanning op door de foto op het goede moment te nemen. ,,Ik trek donkere kleding aan en besluip bijvoorbeeld een ree op korte afstand. Ik ben diervriendelijk aan het jagen, ze hebben weinig last van mij", zegt hij.

VOGELS ,,Verleden jaar heb ik voor bedrijven een natuurkalender gemaakt waarvoor veel belangstelling was. Ik kan niet nog een keer soortgelijke kalender maken. Nu heb ik een kalender gemaakt met uitsluitend vogels die in de Arkemheense polder of directe omgeving van Nijkerk voorkomen", vertelt Gerritsma.

Hij is een van de fotografen die de, in Nederland zeldzaam voorkomende, zeearend in de polder wist te signaleren en vast te leggen. De roofvogel kreeg dan ook een ereplaats op de eerste maand van de kalender.

Ook het smelleken wist Gerritsma voor zijn lens te vangen. Deze roofvogel komt maar een paar keer per jaar in de polder voor. Voor de grutto is ook een plaats gereserveerd op de kalender. ,,In de polder zijn veel vossen waardoor veel grutto's verdwijnen", weet Gerritsma te vertellen.

PANDEN ,,Ook heb ik een kalender met historische panden uit Nijkerk gemaakt. Zelf had ik een aantal panden op het oog, zoals het Van Delenhuis wat ik erg statig vind. Ik heb contact opgenomen met Museum Nijkerk welke panden zij mij konden aanbevelen en samen hebben we een lijst gemaakt. Ik heb een speciale groothoeklens gehuurd om de panden helemaal op de foto te krijgen. Het museum heeft de tekst aangeleverd voor bij de foto's", vertelt Gerritsma.

TOREN De Nijkerkse toren siert de maand januari op de kalender. Het viel niet mee om de toren te fotograferen zonder objecten die het beeld verstoren. "Het is de enige foto die ik van de kerk heb waarop geen auto's staan."

De kalender is uitgevoerd op A3 formaat maar kan bij grote afname op A4 formaat worden gemaakt of met bedrijfslogo. Voor bedrijven die in een oud pand gevestigd zijn bestaat de mogelijk om hun pand op de kalender te plaatsen. De kalender kost 16,95 euro. Bij grote afname wordt er een staffel gemaakt. In Nijkerk worden de kalenders bezorgd bij de afnemers. De kalenders zijn te bekijken op: www.nijkerkreclame.nl

Meer informatie: info@graphicsound.nl.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie