Afbeelding
bdu

Troost

24 oktober 2018 om 11:34 Lokaal/Column

Onlangs was er bij de kruising van de Frieswijkstraat/Amersfoortseweg met de Van Middachtenstraat/Barneveldseweg een vrouw gevallen met haar fiets. Hoewel mijn dochtertje het incident niet zelf had zien gebeuren, maakte het beeld van die vrouw op de grond indruk op haar. Dat ontdekte ik toen ze er 's avonds over vertelde. Ik vroeg haar of zij of iemand anders gestopt waren om de vrouw te helpen. ,,Er zat een man naast haar om haar te troosten, ik denk dat dat haar man was", zei ze. Ik vond het treffend dat ze het woord troosten koos, want dat sluit zo mooi aan bij wat een kind het liefste wil als het gevallen is. Getroost worden.

Daarom vond ik het ook fijn om in de rubriek 'lezersnieuws' op StadNijkerk.nl de dankbare reactie aan te treffen van Ben Scholten. Onder het kopje 'Wat zijn we gezegend' omschrijft hij hoe ook hij onlangs viel toen een rotonde in Nijkerk om onverklaarbare reden spekglad was: ,,Dan staat je pink ineens onder een rare hoek op je hand en kun je niet meer overeind komen om je fiets, die aan gruzelementen is, van de weg te halen." Hoe hij op een verhalende wijze verder vertelt over het voorval is zeker de moeite waard om even op te zoeken en te lezen, maar ik spoel even door naar het moment waarop een vrouw bij hem staat en hem vertelt dat ze van de eerste hulp is: ,,Ze legt wat onder je hoofd en haar eigen jasje over je heen. Er stopt direct een auto met een doortastende jongeman die direct 112 belt."

De man omschrijft hoe zijn helpers hem rustig houden en andere mensen op afstand houden, zodat hij zijn vrouw kan bellen. Verder is Ben vol lof over de vriendelijke politiemensen, de zeer professionele ambulancebroeders, de zeer effectieve helpers in het ziekenhuis en de zeer doortastende verpleegkundigen die voor hem klaar staan als blijkt dat hij zijn heup heeft gebroken. En ook over het operatiekamerpersoneel en de chirurg die hem de volgende dag opereren is hij uiterst tevreden. Zijn lezersbijdrage is een ode aan behulpzaamheid, professionaliteit, rust en geduld.

Ik word blij van iemand die zijn dankbaarheid op deze manier uit en die op een fijne manier zichtbaar maakt dat veel mensen als het erop aankomt klaar staan voor een ander. Even geen focus op het wangedrag dat mensen soms ook vertonen, maar juist op de troost en hulp die we elkaar bieden. Want getroost worden als er iets naars gebeurt, dat willen grote mensen net zo goed.

Nelleke den Besten.

advertentie
advertentie