Afbeelding
Lex van Lieshout

Nijkerk doet mee aan centraal stemmen tellen

16 oktober 2018 om 18:14 lokaal

NIJKERK Door de gemeente Nijkerk wordt deelgenomen aan het experiment waarbij de stemmen van een verkiezing op een centraal punt worden geteld. In dit geval het stadhuis. De eerste verkiezing waarbij dit experiment wordt uitgevoerd zijn de provinciale statenverkiezingen in 2019.

Wijnand Kooijmans

Bij het centraal stemmen worden de stembiljetten in het stembureau op lijstniveau geteld door de leden van het stembureau en een voorlopige uitslag doorgegeven. De stembiljetten worden daarna overgebracht naar de centrale locatie waar ze de volgende dag in het openbaar worden geteld door telteams. Hierbij worden ook de voorkeurstemmen gesteld. Na het tellen wordt de uitslag vastgelegd in een proces-verbaal dat door de burgemeester wordt ondertekend.

Met de deelname wil Nijkerk de verkiezingsuitslag efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en beter controleerbaar laten verlopen. Bovendien wordt verwacht dat het centraal stemmen tellen, in afwachting van de mogelijkheid elektronisch te stemmen,  wet wordt. Daarom wordt het verstandig gevonden hiermee vast ervaring op te doen. Het Rijk stelt 7.500 euro beschikbaar voor de extra kosten. Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat dit ook voldoende is om de extra kosten te dekken.

advertentie
advertentie