Afbeelding
Aalt Guliker

'Menindoor wordt een groot spektakel'

16 oktober 2018 om 07:03 lokaal

NIJKERK ,,Ook mensen die het hele jaar door niet of weinig met paardensport van doen hebben, komen op 1, 2 en 3 november toch weer in groten getale naar manege Luxool van Menclub De Lange Boom om daar te komen genieten van prachtig paardenspektakel tijdens Menindoor Nijkerk. Het is zo'n aanstekelijk evenement dat het ieder jaar weer groter wordt en zijn gelijke in Europa niet kent."

Gerrit Steen

Aan het woord is Petra de Graaf van Menclub De Lange Boom, die enthousiast verhaalt over het evenement dat niet alleen voor toeschouwers een jaarlijks terugkerend spektakel is, maar ook voor de deelnemers. De Graaf: ,,De allereerste Menindoor Nijkerk had 41 deelnemers en nu hebben we 212 aanmeldingen waarvan er ongeveer 180 kunnen starten. Binnen 18 minuten na inschrijving was de rubriek tweespan pony's al volgeboekt." Menindoor Nijkerk is één van de drukst bezochte indoormarathons waar het publiek vrije toegang heeft.

FINALE De wedstrijd is opengesteld voor startgerechtigde leden van de KNHS en is de selectiewedstrijd van mendistrict Oost voor de Strijd der Districten. In het parcours van de Menindoor Nijkerk worden drie hindernissen verwerkt. De tandem pony's zullen twee keer het tweede parcours rijden en voor de vierspan paarden wordt het parcours aangepast. Van de hoogst geplaatsten over twee manches komt minimaal één op de vier combinaties per rubriek terug in de finale, met een maximum van tien per rubriek. Alle finalisten starten met een schone lei. Op zaterdagavond vindt de grote finale plaats voor alle rubrieken.

BRUG EN WATERBAK Elk jaar is het weer spannend of de waterbak of de brug opgebouwd wordt. Petra: ,,Het was in 1999 toen de toenmalige voorzitter Wout Gerritse de brug bedacht. De Menindoor werd toen voor de derde keer gehouden. De brug was oorspronkelijk bedoeld om twee rijbanen met elkaar te verbinden en is uitgegroeid tot een hoogtepunt tijdens de Menindoor. De brug geeft ook altijd een bepaald geluid, het is altijd geweldig om de paarden die hindernis te zien passeren. Bij ons werd ook voor het eerst in de paardensport de waterbak geïntroduceerd, die ook altijd voor veel spektakel zorgt. Het is bij mijn weten de enige waterbak die tijdens een menindoor gebruikt wordt."

BELEVING De Graaf vertelt enthousiast verder: ,,De emotionele beleving is heel erg groot, er zijn zelf mensen die dit als laatste wens op hun bucketlist hebben staan, dit om het nog een keer te mogen meemaken. Er is in 2015 zelfs iemand met een wensambulance naar de manege gereden omdat hij het spektakel per se nog een keer wilde meemaken. Ook was er een meisje dat één keer in haar leven de Menindoor Nijkerk wilde rijden, ook aan die wens is voldaan in 2011. Het publiek komt overal vandaan, ze komen zelfs met een bus uit Friesland om het mee te maken. De oudste deelnemer is weliswaar tachtig jaar, maar zeker niet minder snel dan de jonkies die mee doen.''

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie