Slager/worstenmaker Bert en Keurslager Gerard maken weer de lekkerste.
Slager/worstenmaker Bert en Keurslager Gerard maken weer de lekkerste. Maureen van Goethem

Steltenpool maakt de lekkerste rookworst

12 oktober 2018 om 09:21 Advertorial_1

HOEVELAKEN De rookworst van Keurslagerij/traiteur Steltenpool uit Hoevelaken is wederom bekroond met goud.

Maureen van Goethem

Een onafhankelijke vakjury heeft de rookworsten van vele inzenders blind beoordeeld op samenstelling, smaak, geur en uiterlijk. Naast een uitgebreid juryrapport ontving Steltenpool een certificaat.

Rookworst is een traditioneel Nederlands product, waarbij gemalen varkensvlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel worden gestopt. Dat écht lekkere rookworst maken een professioneel vak van de slager is, heeft Steltenpool inmiddels wel bewezen.

,,Tijdens de rookworstkeuring, die vorige maand werd georganiseerd door Versplatform Nederland, werden zowel onze fijne als onze grove rookworst gewaardeerd met het predicaat goud'', vertelt Suzan Steltenpool. ,,En dat al meer dan twaalf jaar op rij. Iets waar wij als team uiteraard heel erg trots op zijn.''

MALS EN ZACHT Ook dit jaar is worstenmaker/slager Bert weer druk geweest om een goed product te maken. ,,Dan is de keuring een mijlpaal van de kwaliteit van het product. Uit het resultaat van de keuring blijkt onze rookworst van zeer goede kwaliteit is."

Steltenpool gebruikt vlees van varkens die rust, ruimte en goede voeding hebben gehad. ,,Wij kiezen alléén voor vrouwelijk vlees; dat is namelijk mals en zacht.''

PROCES Er gaat nog wel een proces aan vooraf om de perfecte rookworst te maken. Daarnaast een eigen kruidensamenstelling met gezonder zout, waarbij de natrium/kalium verhouding anders is en daardoor minder schadelijk. Ook is de rookworst zonder gluten, lactose, allergenen. Steltenpool: ,,Verse kruiden, zo weinig mogelijk zout en vlees van varkens die een goed leven hebben gehad. Daarnaast geen fosfaten, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Fosfaten vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Het gevolg is wel dat de darm van de rookworst stugger aandoet als wanneer er wel fosfaat is toegevoegd.''

KARAKTER Ook het proces van drogen en roken is een vak apart. De slager is afhankelijk van diverse factoren zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en dergelijke. De rookworsten worden gerookt in de rookkast achterin de zaak. Daar worden ze langzaam gerookt op eikenhoutsnippers. Daardoor geeft de rookkast een heel eigen karakter aan de worst: een volle rooksmaak en een goudbruine kleur. ,,Het is handwerk; een vijf uur durend proces van mengen, stoppen en roken.''

De bekroonde rookworst is verkrijgbaar in 120 gram (fijn 1-persoons), 250 gram (fijn en grof) en 350 gram (fijn en grof) en kan met veel (winterse) gerechten gecombineerd. ,,Het lekkerst blijft het toch bij de stamppot.'' Naast deze variant is er ook nog een runderrookworst. Kijk voor smakelijke recepten op de website van de Keurslager.

Keurslagerij Steltenpool. Westerdorpsstraat 9. Tel: 033 253 60 55. www.steltenpool.keurslager.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie