Jan Terlouw hield een boeiende lezing voor een uitverkochte zaal toehoorders.
Jan Terlouw hield een boeiende lezing voor een uitverkochte zaal toehoorders. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Twee concerten ter ere van veertig jaar Volksuniversiteit

13 oktober 2018 om 08:36 lokaal

NIJKERK De Volksuniversiteit Nijkerk (VUN) bestaat veertig jaar. Ter ere van dit jubileum organiseert de VUN twee concerten in de Kruiskerk, namelijk The Messiah en de Johannes Passion.

Belinda van der Horst

Annie Lausberg-Pater, secretaris VUN, en Petra Boessenkool, programmamaker Bibliotheek, genieten nog na van de boeiende lezing die auteur en voormalig politicus Jan Terlouw de avond ervoor gaf voor een uitverkochte zaal toehoorders. ,,Dit seizoen staan er eenentwintig lezingen op het programma. Alle lezingen gaan door omdat we deze samen met de bibliotheek organiseren", zegt Lausberg.

,,Voor de lezingen hebben wij een mooie, professionele ruimte beschikbaar. De opzet van de lezingen is de sociale interactie tussen de bezoekers. Bij de koffie wordt er nagepraat over de lezing", vertelt Boessenkool. ,,Samen met de bibliotheek hebben we een groter draagvlak en bereiken we meer mensen. We hebben geen winstoogmerk, qua prijzen willen we het schappelijk houden", aldus Lausberg.

De thema's van de lezingen zijn heel divers. Van kunstmatige intelligentie tot kunstlezingen als 'Amsterdam magisch centrum' over kunst en (tegen)cultuur. De film 'Doof kind' zal worden ingeleid door niemand minder dan het hoofdpersonage uit de film: Tobias de Ronde. Ook worden er lokale sprekers uitgenodigd. Jaap Vermeer geeft een lezing over de 'Luchtoorlog boven de Veluwe.' Er worden nog vrijwilligers gevraagd die als gastheer/vrouw willen fungeren tijdens de (film)lezingen.

SAMENWERKING ,,De laatste vier jaar hebben we een enorme groei doorgemaakt. De tijden veranderen en we zoeken de samenwerking op met andere organisaties. Door de samenwerking met de bibliotheek zijn we op dit moment in gesprek met de commissie Vorming en Toerusting van de lokale kerken. Daarmee hopen we ook tot een samenwerking te komen om weer een andere doelgroep te bereiken", vertelt Lausberg.

CONCERTEN Samenwerken leidt tot mooie resultaten. In het geval van de VUN leidde dit tot twee concerten in de Kruiskerk. Op 7 december The Messiah van Georg Friedrich Händel en op 5 april 2019 de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Het Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort, bestaande uit musici van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Piet Philipse, verlenen hun medewerking aan beide concerten. Op 26 november geeft Philipse een lezing over het The Messiah en op 28 maart 2019 over de Johannes Passion. Beide lezingen vinden plaats in de bibliotheek.

De VUN is ook een samenwerking aangegaan met Wijnhandel en Slijterij De Moor. Gerwin Poolen verzorgt een viertal leerzame avonden over wijn, whisky en cognac. Naast (film)lezingen en concerten organiseert de VUN een breed scala aan cursussen. De bibliotheek geeft tweemaandelijks een brochure uit waarin alle activiteiten zijn opgenomen. Informatie: www.vu-nijkerk.nl of www.bibliotheeknijkerk.nl.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie