Convenant met voortgezet onderwijs voor aanpak van verslavingen

4 oktober 2018 om 12:32 lokaal

NIJKERK Door de scholen voor voortgezet onderwijs en de gemeente Nijkerk wordt een convenant ondertekend over verslavingspreventie.

Wijnand Kooijmans

De kerngroep Stop Drugs Nijkerk en de scholen voor voortgezet onderwijs hebben een reeks concrete afspraken gemaakt over het terugdringen van het gebruik van verslavende middelen onder leerlingen van de scholen. Roken, drank en drugs zijn vaak de eerste dingen waar aan wordt gedacht als het gaat over overmatig gebruik.

AANPAK Maar gokken, gamen, sociale media en andere vormen van digitale verslaving komen ook regelmatig voor onder jongeren. Erkend wordt dat het terugdringen van het gebruik om een brede aanpak vraagt. Uitgangspunt is dat ouders, leerlingen en docenten ieder op hun eigen niveau kennis moeten hebben van de effecten, de risico's en vooral ook de manier waarop die risico's kunnen worden voorkomen.

Hiervoor is een productenboek opgesteld waarin voorlichting, trainingen en andere activiteiten worden omschreven. Scholen moeten zelf kiezen welke acties het best bij hen passen De gemeente neemt een deel van de kosten voor rekening en zorgt voor de contacten met gespecialiseerde instellingen op dit gebied.

EFFECTIEF Scholen plannen jaarlijks activiteiten in. Ieder jaar wordt gekeken welke activiteiten effectief zijn en welke activiteiten beter kunnen worden vervangen door nieuwe initiatieven. Dat maakt ook dat het productenboek blijvend van waarde is.

advertentie
advertentie