Afbeelding
Archief BDUmedia

Groot Kattenburg mogelijk gemeentelijk monument

2 oktober 2018 om 14:15 lokaal

NIJKERK Onderzocht gaat worden of het pand Nieuwstraat 3 (Groot Kattenburg) moet worden aangewezen als gemeentelijk monument. Vooruitlopend daarop mag vanaf nu het pand niet zonder vergunning worden gewijzigd of gesloopt.

Wijnand Kooijmans

Het verzoek het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen is afkomstig van Museum Oud Nijkerk en de Stichting Stadsgezicht Nijkerk. De voorzitters Jan Cozijnsen en Nico Poorter geven aan bij toevalligheid te hebben ontdekt dat het, in hun ogen, prachtige historische pand niet de status heeft van gemeentelijk monument.

Dat baart hen grote zorgen omdat het pand, dat grote bouwhistorische- en erfgoedwaarde heeft, geen bescherming geniet bij eventuele ontwikkelingen, zoals deze zich bijvoorbeeld hebben voorgedaan in de Kloosterstraat en bij Huize Hulkestein.

JOODSE Het pand is eigendom geweest van de joodse familie Italiaander. Die familie was ook eigenaar van het Tabakhuis aan de Nieuwstraat 9 en het tegenover liggende huis met de hoge stoep. In het pand aan de Nieuwstraat 3 was in de negentiende eeuw één van de Nijkerkse tabaksspinnerijen gevestigd. In een hoek op de begane grond was de ruimte voor de Sefardische synagoge voor de joodse immigranten uit Spanje en Portugal.

Het college van burgemeester en wethouders zegt dat het verzoek van beide stichtingen voldoende aanleiding geeft de aanwijzing tot gemeentelijk monument te overwegen. In de geschiedenis van Nijkerk speelt tabak een grote rol. Daarnaast heeft Nijkerk een belangrijk joods verleden. Het pand Nieuwstraat 3 heeft een band met beide aspecten. Het pand lijkt, zo geeft het college aan, ook nog belangrijke resten uit de achttiende eeuw te bevatten.

BESLUIT Voor een besluit wordt genomen wil het college onder meer eerst in gesprek met de eigenaar. Daarnaast moet een cultuurhistorische waardering van het pand en onderdelen daarvan plaatsvinden. Hiertoe wordt opdracht gegeven aan het Gelders Genootschap. Hierin moet de betekenis van het pand voor de geschiedenis van Nijkerk duidelijk worden.

Beide stichtingen worden verder uitgenodigd hun kennis over het pand kenbaar te maken aan het college. Ook wordt een oordeel gevraagd aan de commissie ruimtelijke kwaliteit. Aan de hand van de uitkomsten van alle onderzoeken en gesprekken wordt uiteindelijk een definitief besluit genomen over het al dan niet aanwijzen van het pand als gemeentelijk monument.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie