Nijkerk komt met warmtevisie voor aardgasloze aansluiting bestaande gebouwen

26 september 2018 om 07:14 lokaal

NIJKERK Begin 2019 moet er een warmtevisie voor de gemeente Nijkerk gereed zijn. Met als uiteindelijke doelstelling dat in 2025 alle gebouwen in Nijkerk worden verwarmd zonder het gebruik van aardgas.

Wijnand Kooijmans

Op dit moment geldt al dat nieuwe woningen aardgasloos moeten worden gebouwd. Alleen in bijzondere gevallen kan hierop een uitzondering worden gebouwd. De grootste uitdaging zit hem, zo zegt wethouder Harke Dijksterhuis, echter in de bestaande bouw. Om over te kunnen stappen naar een duurzame warmtebron, is het in veel gevallen noodzakelijk om eerst drastisch te isoleren. Dar maakt dat de aanpak verschilt per gebouw.

Een warmtevisie, met daarin een overzicht van de alternatieven voor aardgas, een analyse van de kosten per buurt/wijk wordt als meest geschikte alternatief gezien. De visie wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De opstelling gebeurt in samenspraak met belangrijke partners als woningcorporaties, netbeheerder en waterschap. In de visie moet ook de prioriteit van wijken worden opgenomen. Aan de hand hiervan kan het college bepalen welke buurt zich het meest leent voor een eerste pilot van een wijk naar aardgas loos.

Gekeken wordt tevens naar de mogelijkheden over eventueel op te starten subsidies, fondsen of andere financiële middelen en de benodigde personele inzet van de gemeente. Deze vervolgstappen worden betrokken bij de route naar CO2 neutraal die in de loop van 2019 wordt opgesteld.

Wettelijk gezien moet de gemeente voor 2021 een visie hebben op de vraag hoe zij handen en voeten willen geven aan het klimaatakkoord. Deze aanpak loopt vooruit op de regionale energie- en klimaatstrategie welke vanuit de landelijke overheid wordt opgelegd per 2019.

Met de klimaatvisie wordt invulling gegeven aan het coalitieakkoord dat is gesloten. Hierin staat dat in 2020 er voor de eerste bestaande wijk binnen de gemeente Nijkerk een compleet en gedragen plan ligt voor de komst van de eerste aardgas loze wijk.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie