Afbeelding
Archieffoto - ZHZActueel.nl

Kritiek op politie komt als verrassing voor burgemeester

25 september 2018 om 10:08 lokaal

NIJKERK Burgemeester Gerard Renkema is verrast als het gaat om de kritiek dat de politie niet voldoende zichtbaar is in het straatbeeld binnen de gemeente Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

De kritiek werd geleverd in het kader van het veiligheidsonderzoek 2017. Bijna de helft van de Nijkerkse bevolking gaf daarbij aan dat de politie niet voldoende zichtbaar is in de buurt maar ook weinig aanspreekbaar is. Cijfers die negatiever zijn dan in de overige gemeenten binnen de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

WIJKAGENTEN Volgens Renkema is juist door de politie extra ingezet om de zichtbaarheid te vergroten en zijn ook de wijkagenten vaker te zien in het gebied waar ze werkzaam zijn. ,,Mijn ervaring is dat de politie er ook is wanneer ze er moeten zijn. Meer dan dit in het verleden het geval was."

Uit de cijfers blijkt dat de inwoners ook enigszins beter te spreken zijn over de zichtbaarheid van de politie dan uit de cijfers blijkt uit het onderzoek dat in 2013 is gehouden. Toen gaf nog 52 procent aan dat de politie te weinig zichtbaar is, nu is dat 49 procent.

PERCENTAGE Het percentage inwoners dat aangeeft dat de politie te weinig tijd heeft voor zaken is met 29 procent gelijk gebleven. Als het gaat om het te weinig uit de auto komen van agenten is er een daling van 45 naar 43 procent. De meeste winst is geboekt als het gaat om de komst van de politie na een melding. Was hier in 2013 nog twintig procent van de bevolking ontevreden over, nu is dit percentage gedaald tot vijftien procent.

Het zijn vooral de inwoners van Hoevelaken die het minst tevreden zijn over het functioneren van de politie in hun dorp, De bewoners van de binnenstad van Nijkerk zijn het meest positief over het optreden van de politie. Bijna de helft van de inwoners vindt wel dat ze serieus worden genomen door de politie. Ook vinden de inwoners dat de politie in hun buurt bescherming biedt.

INBRAKEN In algemeenheid is burgemeester Renkema tevreden over de uitkomsten van het veiligheidsonderzoek. Vooral het terugdringen van het aantal inbraken spring er, wat hem betreft, positief uit. Hierop is ook sterk ingezet. Opvallend is dat in Hoevelaken er uit springt als het gaat om het nemen van preventieve maatregelen. De bewoners laten vaker het licht branden wanneer ze niet thuis zijn dan elders in de gemeente, zetten vaker de fiets in een bewaakte fietsenstalling en laten meer waardevolle spullen thuis. De minste preventieve maatregelen worden genomen in het buitengebied, gevolgd door Nijkerkerveen.

HOBBELS Burgemeester Renkema kan nog niet aangeven wanneer wordt gestart met de proef waarbij de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Nijkerk worden ingezet bij de opsporing van gestolen fietsen. Een proef die in Barneveld al wel is gestart. Er moeten, zo zegt Renkema, nog wel enige hobbels worden genomen voor de proef daadwerkelijk van start kan. Dat heeft onder meer te maken met stellen van prioriteiten als het gaat om de inzet van de boa's voor taken binnen de totale gemeente.

advertentie
advertentie