Afbeelding
Ton Smilde/Kozoom

Weer wereldtitel voor Nijkerkse Therese Klompenhouwer

20 september 2018 om 19:01 Sport/sport

NIJKERK De Nederlandse vlag wapperde al aan de rand van de arena, toen Therese Klompenhouwer de winnende carambole nog moest maken. De kampioensbal in de finale van het WK biljarten voor vrouwen tegen de Japanse Orie Hida veroorzaakte een golf van vreugde, niet alleen bij de winnares, maar ook in het oranjekamp op de tribunes. De wereldtitel is terug bij Therese Klompenhouwer, de derde in de carrière van de Nijkerkse.

Het kostte bloed, zweet en na afloop dikke tranen in de Turkse arena, nadat ze eerst door haar vriendin Chantal en later door andere supporters en speelsters was omhelsd. De 35-jarige nummer één van de wereld en zesvoudig Europees kampioen in het damesbiljarten stond bij de huldiging weer bovenop het ereschavot met Orie Hida, Sruong Pheavy en Gülsen Degener een stapje lager.

WILSKRACHT Het Nederlandse volkslied ontroerde de kampioene, die niet haar beste toernooi speelde, maar op het beslissende moment boven de andere favoriete, Orie Hida, uitgroeide. ,,Ik heb er zo naar gehunkerd om deze titel terug te winnen'', zei Klompenhouwer na afloop temidden van haar fans. ,,Het maakt me superblij. Ik heb gewonnen met knokken op wilskracht. Toen ik mijn laatste had gemaakt, keek in naar het scorebord en dacht: ik heb het geflikt, ongelooflijk. De emotie na afloop was enorm, daar zat echt alles in. Ik heb ook heel veel steun gehad aan de Nederlandse supporters, die hebben me er doorheen gesleept.''

SPANNING De Nijkerkse was, in de uitbundige heksenketel, het stralende middelpunt van die Oranjefans en volgers die de overwinning mee vierden. ,,Het ging af en toe moeilijk, maar de spanning was ook zo groot'', bekende ze later. ,,Ik heb voor het eerst in zo'n groot toernooi van wedstrijd naar wedstrijd gespeeld, omdat het niet heel goed liep. Alleen winnen telde, ik heb niet naar moyennes en niet naar mijn tegenstanders gekeken.''

IJZEREN GREEP De finale tegen haar eeuwige rivale Orie Hida, die nu nog maar één wereldtitel voorsprong heeft, ging voor de pauze gelijk op: 9-9 na 7 beurten, 14-14 na zestien. De 42-jarige Japanse had nog een kleine opleving (16-14), maar moest het initiatief daarna uit handen geven. Klompenhouwer kreeg haar in een ijzeren greep met kleine serietjes, de Japanse, geplaagd door te veel klosballen, miste de kracht en overtuiging om terug te slaan. De laatste carambole, naar 30-24 in 30 beurten (1.000 gemiddeld tegen 0.800) kwam als een bevrijding. De titel is terug bij 'Terrie uit Nijkerk', het boegbeeld van het mondiale damesbiljarten.

MEEVALLER De historie sprak eigenlijk al in het voordeel van de Europese kampioene. Klompenhouwer won vier van de vijf wedstrijden tegen Hida in de laatste vijf jaar. Maar de sterren stonden voor de finale niet zo gunstig voor Neerlands hoop. Klompenhouwer, die met veel ambitie en topfit naar het WK was gereisd, had een moeizame aanloop, zonder de van haar bekende uitschieters. Het was een meevaller dat de tegenstand niet kon imponeren, met twee speelsters in de voorronde die nog geen half gemiddeld haalden. Dat gold ook voor Aysegul Fendi, tegenstandster in de kwartfinale, maar Klompenhouwer toonde op die voorlaatste dag tekens van herstel met een 30-in-30 overwinning.

ONTLADING In de strijd om het goud toonde Therese Klompenhouwer haar vechtlust, greep ze de kansen met twee handen en was de ontlading na de winst aangrijpend. De wereldtitel gaat weer mee naar Nederland, dat na Valencia (2019) drie keer op rij het wereldkampioenschap organiseert. Het zal Therese Klompenhouwer nog meer inspireren om haar palmares van wereldtitels verder uit te bouwen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie