pubble
pubble foto

Piraat

19 september 2018 om 10:58 Lokaal/Column

Het is vandaag Praat als een Piraatdag. Ik verzin het niet, kijk maar eens op de website fijnedagvan.nl, daar zie je dat elke dag wel een dag van iets is.

Hoe praat een piraat eigenlijk? In mijn hoofd poppen beelden op van Kapitein Haak uit Peter Pan en Johnny Depp als Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean. Maar misschien klinkt een piraat wel als Wim Oosterwijk, wethouder van onder meer financiën, die maandag zijn eerste begroting presenteerde. Hij moest onder meer vertellen dat Nijkerkers in 2019 gemiddeld 1,9 procent meer aan gemeentelijke belastingen gaan betalen. Als je afgaat op kreten op sociale media als "ze moeten alle kippen kaalplukken", "gewoon doormelken" en "het nieuwe zwembad moet natuurlijk nog betaald worden", dan zou je bijna denken dat het college hier inderdaad een piratenstreek levert. In werkelijkheid sluit de stijging aan bij het landelijke inflatiecijfer en betekent deze voor veel huishoudens een verhoging van één of twee tientjes op jaarbasis. Voor mensen die elk dubbeltje om moeten draaien of voor eigenaren van veel panden is het vast een ontroerender zaak; ik lig er niet echt wakker van. Wat ik vooral raar vind is dat de informatie over de lastenstijging ergens onderin het gemeentepersbericht verstopt stond. Als de stijging redelijk is, waarom dan geheimzinnig doen? Hoe dan ook, Oosterwijks "de basis op orde" klinkt niet echt 'piratesk'.

Praat een piraat dan als onze burgemeester, die integrale veiligheid in zijn portefeuille heeft en ondermijning (vermenging van de onderwereld met de samenleving) aan wil pakken? "Iets minder naïviteit zou goed zijn", zei Gerard Renkema daarover. Nu is dat niet de spierballentaal die je van een piraat verwacht, maar het blijft niet alleen bij praatjes: Nijkerk trekt de komende jaren 80.000 euro extra uit om ondermijning tegen te gaan. Sinds oktober 2017 weten we al dat onze burgervader niet aarzelt te handelen als de veiligheid in het geding is (Renkema gebruikte toen zijn bevoegdheid om een pand met daarin een drugslab per direct te sluiten). Als het om de aanpak van ondermijnende criminaliteit gaat, mag hij van mij praten (en doen) als een piraat. Niet alleen vandaag.

Het lezen en doorgronden van de volledige begroting en het kritisch bevragen van het college daarop laat ik graag over aan de raadsleden, die we in maart gekozen hebben om namens ons het gemeentebestuur te controleren. Ik volg het met belangstelling. Schip ahoy!

Nelleke den Besten

advertentie
advertentie