,,We zijn al in november 2017 begonnen met de voorbereidingen van het Shantyfestival'', aldus koorlid Jack du Bois.
,,We zijn al in november 2017 begonnen met de voorbereidingen van het Shantyfestival'', aldus koorlid Jack du Bois. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Acht shantykoren rouleren op vier podia in centrum

30 augustus 2018 om 11:01 lokaal

NIJKERK Een Shantyfestival stond nog niet op de kaart van Nijkerk. Het vijfjarige jubilerende Zeemanskoor Nijkerks Welvaren maakt hier mogelijk een lustrumtraditie van. Op zaterdag 1 september treden acht koren op vier podia in het centrum op van 12.00 tot 17.00 uur.

Belinda van der Horst

We zijn al in november 2017 begonnen met de voorbereidingen van het Shantyfestival. Het Zeemanskoor heeft hiervoor de samenwerking gezocht met de Nijkerkse Sleepbootdagen die positief reageerden. We hebben zeven koren uit de omgeving uitgenodigd, waaronder enkele koren die ons al eerder voor een Shantyfestival hebben uitgenodigd", vertelt Jack du Bois, lid van het Zeemanskoor en voorzitter van de Reclamecommissie. ,,Ik wilde eigenlijk op een Popkoor, maar dat was er toen nog niet in Nijkerk. Toen ben ik bij het Zeemanskoor gekomen en daar heb ik het heel erg naar mijn zin. We hebben zoveel plezier met elkaar, dat enthousiasme stralen we ook uit. Het is nooit een plicht."

REPERTOIRE Logistiek komt er heel veel bij kijken om tijdens het Shantyfestival vierhonderd koorleden te faciliteren. Ze worden ontvangen in de kantine van Bronswerk. Vervolgens worden de koorleden door gastvrouwen naar de podia gebracht. Voor koorleden die slecht ter been zijn wordt een busje ingezet. Ook het repertoire is met alle koren afgestemd om te voorkomen dat men dezelfde liedjes ten gehore brengt. ,,Er worden niet veel nieuwe liedjes meer geschreven. De romantiek in de zeevaart is niet meer zo spannend als vroeger. Een schip wat stilligt in de haven kost geld. Shanty's behoren inmiddels tot het Immaterieel Erfgoed", aldus Du Bois.

PODIA De podia van het Shantyfestival staan op het Molenplein, Wheemplein, Plein en Havenplein. Elk podium is overdekt, voorzien van een geluidsinstallatie en een informatiebord met de namen van de koren en tijden van optreden. Elk koor treedt drie keer op, een optreden duurt ongeveer vijfentwintig minuten. Vervolgens wordt er weer gerouleerd.

Het Zeemanskoor is in juni een week naar Spanje geweest om deel te nemen aan de Hollandse Week wat zeer succesvol is verlopen. Naast de vijf geplande optredens heeft het koor spontaan nog vier optredens op diverse locaties gegeven. Waar het Zeemanskoor ook een traditie van wil maken is een jaarlijks concert in Nijkerk, in samenwerking met een gastkoor. ,,We hebben verleden jaar voor het eerst een uitverkocht concert georganiseerd en dat was een enorm succes", vertelt Du Bois.

KOREN Het Shantyfestival wordt, in aanwezigheid van alle koren, om 12.00 uur op het Plein geopend door burgemeester Gerard Renkema. De deelnemende koren zijn Zeemanskoor Nijkerks Welvaren, De Boekaniers (Harderwijk), Het Roer Om (Barneveld), Het Ruime Sop (Bussum), Kajuitzangers (Putten), Nootdweer (Zeist), Schip Ahoy (Angeren) en Shanty Zangers (Ede). ,,We hopen dat het droog is en dat er drommen mensen gaan komen die de Sleepbootdagen en het Zeemanslied een warm hart toedragen. We hebben er een hele hoge verwachting van en gaan er een feestje van maken. Het weer is wel een factor die bepalend is voor het succes", aldus du Bois. ,,Het is niet uitgesloten dat we van het Shantyfestival een traditie maken als we een lustrum vieren, maar dat bepalen we pas na de evaluatie. We willen in ieder geval elke vijf jaar een evenement organiseren", zegt Du Bois.

VERLOTING Om 17.00 uur wordt op het Plein het festival door alle koren gezamenlijk afgesloten. Deze dag vindt er ook een verloting plaats waarbij mooie prijzen zijn te winnen, met als hoofdprijs een weekend voor twee personen in een Bed & Breakfast in Twente. De trekking vindt plaats tussen de samenzang. De nummers van de winnende loten die niet worden afgehaald komen een maand lang op de website van het Zeemanskoor te staan. De winnaars kunnen dan contact opnemen met het Zeemanskoor.

Informatie: www.zeemanskoornijkerk.nl of e-mail: info@zeemanskoornijkerk.nl

,,Het is niet uitgesloten dat we van het Shantyfestival een traditie maken.''
Du Bois: ,,Shanty's behoren inmiddels tot het Immaterieel Erfgoed.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie