Afbeelding
Archieffoto

'Track and trace'-chip tegen fietsendiefstal

29 augustus 2018 om 08:46 lokaal

NIJKERK Nijkerk gaat deelnemen aan het project waarbij boa's gestolen fietsen kunnen opsporen met een 'track and trace chip'.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding is het grote aantal fietsen dat jaarlijks wordt gestolen. Het project is een proef die twee jaar gaat duren. Inmiddels is in Barneveld al een start gemaakt. Wanneer het project gaat lopen is nog niet precies bekend. Verwacht wordt dat dit op redelijk korte termijn is.

Opzet is dat een groot aantal fietsen wordt voorzien van een chip waarbij het track and trace-systeem is ingebouwd. Hiermee kunnen gemeentelijke opsporingsambtenaren via hun smartphone snel achterhalen waar de gestolen fietsen zich bevinden. De kans hierop wordt bijna honderd procent geacht. De chip zendt een signaal uit naar de meldkamer van de firma Fris Nederland die de boa's inschakelt.

Voor de proef hebben de boa's een speciale aanwijzing van justitie ontvangen. Het opsporen van fietsen behoort normaal niet tot hun officiële taken. Is een fiets gevonden, dan wordt de politie ingeschakeld.

advertentie
advertentie