Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Vernieuwd speelveld geopend

27 augustus 2018 om 18:17 lokaal

NIJKERK Samen met leerlingen van de Oranje Nassauschool heeft wethouder Nadya Aboyaakoub het nieuw ingerichte speelveld aan de Van Oldenbarneveltstraat in Nijkerk officieel heropend.

Wijnand Kooijmans

Het was de afsluiting van de jeugdgemeenteraad die jaarlijks wordt gehouden. Tijdens deze vergadering in maart werd het plan van de leerlingen van de Oranje Nassauschool om het speelveld op te knappen uiteindelijk gekozen als beste plan. In totaal namen er twaalf scholen deel aan de jeugdgemeenteraad. De beste vijf mochten zich presenteren in de raad en daarmee het gevecht aan om de stemmen van de leerlingen van de overige scholen.

PLAN Voor de uitvoering van het plan was vijfduizend euro beschikbaar. Bij het uitwerken van het plan vielen de kosten tegen en bleek het beschikbare bedrag te laag om tot uitvoering over te gaan. Door samenvoeging met het budget voor gepland onderhoud kon het plan uiteindelijk toch worden gerealiseerd. Het veld is opnieuw ingericht en onder meer aangevuld met een voor de jeugd aantrekkelijk klimtoestel. Daar werd direct volop gebruik van gemaakt.

,,Opzet was dat het veld al voor de zomervakantie gereed zou zijn maar door tegenslagen is dat niet gelukt'', zo gaf de wethouder aan. De leerlingen waren eigenlijk desondanks verbaasd dat het plan zo snel is uitgevoerd. Dat hadden ze niet verwacht van de gemeente. Op de vraag of daarmee het vertrouwen in de politiek is hersteld kwamen uiteenlopende reacties.

BUURT Door de leerlingen is na de jeugdgemeenteraad meegedacht over de indeling van het speelveld. Ook zijn ze de buurt ingegaan om aanwonenden te informeren over de veranderingen. Als beloning mochten ze na de opening – door het aftellen tot tien met de wethouder – een ijsje in ontvangst nemen.

Door raadsgriffier Aline Verhoef werd nog eens het belang onderstreept dat door de gemeente wordt gehecht aan de jeugdgemeenteraad. Hiermee wil men jongeren betrekken bij de lokale politiek en hen zelf laten ervaren hoe democratische besluitvorming werkt. Dit jaar werd aan de leerlingen van de deelnemende scholen gevraagd een plan te maken waar de kinderen in de gemeente Nijkerk blij van zouden worden.

KENNIS Voor de raad plaats vindt gaan 'echte' raadsleden op bezoek bij de scholen. Niels Staal (VVD) zegt blij verrast te zijn door de kennis welke al bij de jeugd aanwezig is. ,,Wanneer je probeert hen onzin te verkopen word je onmiddellijk gecorrigeerd." Op de dag van de raad zelf presenteren de leerlingen hun plannen in de hal van het stadhuis. Daar vindt de beoordeling plaats door een jury onder voorzitterschap van burgemeester Gerard Renkema. Daar worden ook de vijf plannen gekozen die de leerlingen 's avonds mogen verdedigen.

Dit jaar was de strijd uitermate spannend tot het laatst. De Oranje Nassauschool en de Willem Farelschool kregen bij de beslissende stemming evenveel stemmen. De doorslag gaf dat het plan van de eerstgenoemde school in de middag van de jury van leerlingen en de vakjury net iets meer stemmen had gekregen. Het speelveld is nu aantrekkelijk voor zowel de jonge als de ietwat oudere jeugd.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie