Afbeelding
Politie

'Politie te weinig zichtbaar op straat'

21 augustus 2018 om 08:22 lokaal

NIJKERK Bijna de helft van alle inwoners van de gemeente Nijkerk vindt dat de politie niet zichtbaar genoeg is in de wijk. Ten opzichte van regionale en landelijke cijfers wordt vaker aangegeven dat de politie te weinig uit de auto komt en te weinig aanspreekbaar is. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor die is opgesteld.

Wijnand Kooijmans

De inwoners vinden wel ten opzichte van vier jaar geleden dat de politie hen serieus neemt. In Hoevelaken zijn de inwoners minder tevreden over het functioneren en de beschikbaarheid van de politie dan gemiddeld in de gemeente Nijkerk. Inwoners van Nijkerk-stad zijn juist positiever over het functioneren van de politie in hun buurt.

CIJFER In Nijkerk-stad wordt een lager rapportcijfer gegeven voor de leefbaarheid en de veiligheid dan gemiddeld in de gemeente Nijkerk. In Nijkerkerveen zijn de inwoners vooral minder tevreden over de leefbaarheid dan gemiddeld in de gemeente. Dit houdt verband met het feit dat de inwoners van deze kern bovengemiddeld overlast ondervinden.

HARDRIJDERS Fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast komen vaker in de gemeente Nijkerk voor dan gemiddeld regionaal en landelijk. Het aantal inwoners dat veel overlast ondervindt van rommel op straat en van parkeerproblemen is wel gedaald ten opzichte van 2013. Hardrijders vormen het belangrijkste probleem, gevolgd door hondenpoep en parkeerproblemen.

RONDHANGEN Inwoners voelen zich het vaakst onveilig op plekken waar groepen jongeren rondhangen. Als het gaat om de leefbaarheid in de woonbuurt zijn de inwoners het meest tevreden over de verlichting. Het minst tevreden zijn ze over de voorzieningen voor jongeren. Ontevredenheid bestaat ook over het onderhoud van het groen.

In Nijkerkerveen en het buitengebied geldt dat de tevredenheid over de buitenverlichting, speelplekken voor kinderen en voorzieningen voor jongeren lager ligt dan het gemiddelde cijfer dat door de inwoners hieraan wordt gegeven. In Hoevelaken is de ontevredenheid over het onderhoud van het groen het grootst.

VERLICHTING Als het gaat om maatregelen om criminaliteit te voorkomen, scoort het aanbrengen van buitenverlichting het hoogst. De minst genomen maatregelen is het thuislaten van waardevolle spullen om diefstal of beroving te voorkomen. Mensen laten wel vaak het licht branden als ze niet thuis zijn.

advertentie
advertentie