Afbeelding
Archief BDUmedia

Meer 'coronaversoepelingen': Kantines gaan open en zaalsport weer mogelijk

28 mei 2020 om 17:14 Corona Coronavirus

NIJKERK De versoepeling van de coronamaatregelen heeft steeds meer positieve effecten voor verenigingen en sporters. Zo hoeven jongeren van 13 tot en met 18 jaar minder afstand te houden bij het sporten, gaan kantines waarschijnlijk per 1 juli weer open en is vanaf die datum ook binnensport weer mogelijk.

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met 12 jaar. Sportwedstrijden blijven verboden. Wel mogen sport- en verenigingskantines weer open vanaf 1 juli. Dat heeft de overheid donderdag bekend gemaakt en ook de hockeybond KNHB en voetbalbond KNVB maken er melding van. De KNVB meldt bovendien dat de herstart van binnensporten, waaronder zaalvoetbal, is vervroegd van 1 september naar 1 juli.

ROUTEKAART Het zijn enkele van de versoepelingen die stapsgewijs worden aangekondigd, daarvoor heeft het kabinet een zogenoemde routekaart gemaakt. Per 1 juni kunnen in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen, onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen. De basisregels blijven van kracht, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus staat alle informatie.

TESTEN VOOR IEDEREEN Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden is uitgebreid testen en -bij besmetting- een bron- en contactonderzoek cruciaal. Verlies van reuk- of smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus.

KANTINES Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid. Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie