Afbeelding
Wil van Kooij

Hoevelakense Wil van Kooij vraagt aandacht voor glaucoom: ‘Sluipmoordenaar voor je ogen’

6 maart 2023 om 14:01 Zorg

NIJKERK Van 12 tot en met 18 maart wordt tijdens de glaucoomweek aandacht gevraagd voor de chronische oogaandoening glaucoom. Glaucoom kan leiden tot een blijvende vermindering van het gezichtsvermogen en uiteindelijk tot blindheid. Wil van Kooij uit Hoevelaken weet er uit eigen ervaring alles van. 

,,Bij mij is gesloten kamerhoekglaucoom aan beide ogen geconstateerd. Deze vorm van glaucoom kan ontstaan als je een te kleine afstand heb tussen het hoornvlies en de iris. Hierdoor sluit de iris de kamerhoek af. Het kamerwater kan de kamerhoek daardoor niet bereiken. Het hoopt zich op en zorgt voor een zeer gevaarlijke verhoogde oogdruk die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.”

BLIND

,,Ik ben opgegroeid met een zeer slechtziende vader en hij is tot groot verdriet helemaal blind is geworden. Daardoor weet ik wat een enorme impact dit heeft op je leven en dat van je naasten. Dus als er ook maar een klein vermoeden is, of als één van je ouders glaucoom heeft zoals bij mij, maak een afspraak met een gespecialiseerde oogarts. Zorg dat je er op tijd bij bent, want glaucoom is erfelijk.”


Voorbehandeling voor de oogoperatie. Foto: Wil van Kooij.

SLUIPENDE AANDOENING

Directeur Luuk Jan Boon van Oogvereniging Nederland: ,,Het lastige van glaucoom is dat het dus een sluipende aandoening is die je niet direct merkt. Als je boven de 40 jaar bent en je mist regelmatig een stoeprandje, dan kan je denken dat je gewoon een nieuwe bril nodig hebt, terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies vaak voorkomen kan worden. Teveel mensen worden blind of slechtziend doordat de ziekte veel te laat wordt ontdekt en de behandeling daardoor te laat wordt gestart. De meest voorkomende vormen van glaucoom kenmerken zich door een te hoge oogdruk.”

ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Wil van Kooij vervolgt: ,,Vroege opsporing zou mogelijk moeten zijn door de juiste inzet van Artificial Intelligence (AI). Dat was al eerder aangetoond, maar bleek nog niet breed inzetbaar te zijn. Vanuit Het Oogziekenhuis Rotterdam is een nieuw project gestart om AI te ontwikkelen die wel voor algemeen bevolkingsonderzoek ingezet zou kunnen worden. Voor meer informatie over glaucoom, bel dan de Ooglijn voor al je vragen over ogen, zien en leven met een oogaandoening: 030 - 294 54 44.”

Gerrit Steen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie