Verloskundigen van De Oorsprong. Links Marije Schokker.
Verloskundigen van De Oorsprong. Links Marije Schokker. Eigen foto

‘Kraambezoek wordt raambezoek’ voor kersverse ouders

Zorg Coronavirus

NIJKERK Geen visite meer ontvangen, echo’s zonder partner en geen familie in de buurt tijdens het kraambed. Zomaar een greep uit de maatregelen die gelden voor vrouwen die net zijn bevallen of op het punt van bevallen staan. De Nijkerkse verloskundigenpraktijk De Oorsprong probeert de zwangere stellen in deze ‘coronatijd’ zo goed mogelijk bij te staan, maar dat is niet altijd even makkelijk. 

Dat vertelt verloskundige Marije Schokker. Ze merkt dat veel stellen begrip voor de situatie hebben, ondanks dat zwanger zijn nu ,,eigenlijk niet zo leuk is.” ,,Dat je partner niet mee kan naar de echo is echt niet tof. Normaal gesproken wil je dat met z’n tweeën doen en daar samen zijn. Dat kan tijdens deze coronacrisis nu niet meer.” 

FaceTime is nu de makkelijkste oplossingGelukkig kan er op dat moment wel een video-verbinding gemaakt worden met de partner, bijvoorbeeld via FaceTime, die vaak in de auto of thuis zit te wachten. ,,Dat is natuurlijk wel heel anders”, geeft Marije toe. ,,Maar het is wel de makkelijkste oplossing op dit moment.” De echo’s duren zo kort mogelijk om het contact te vermijden. ,,Tijd voor een praatje is er eigenlijk niet meer, maar we spreken de zwangeren wel heel veel telefonisch, zodat ze met al hun vragen terecht kunnen. De verloskundigen dragen tijdens een echo ook handschoenen en het hele apparaat wordt met alcohol ontsmet.”

OVERVALLEN ,,Gelukkig” kunnen ziekenhuisbevallingen in de regio wel doorgaan. In Noord-Brabant laten sommige ziekenhuizen niet medische bevallingen bijvoorbeeld niet meer toe. ,,In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het St. Jansdal in Harderwijk is er nog wel ruimte. We hoeven stellen daarom nog niet te overvallen met het feit dat ze niet in het ziekenhuis mogen bevallen.” 

Een moeder, zus of vriendin mag niet bij de bevalling aanwezig zijnZolang de bevalling in het ziekenhuis poliklinisch is, mag de eigen verloskundige daarbij zijn. Is de bevalling medisch, dan mag dat niet. ,,We dragen dan het volledige dossier over aan de ziekenhuismedewerkers. Zij zorgen er dan voor dat de vrouwen op een liefdevolle manier kunnen bevallen.” De partner mag hierbij aanwezig zijn. ,,Een moeder, zus of vriendin niet. Er moeten zo min mogelijk mensen in het ziekenhuis bij zijn. Dat is soms nog wel eens lastig”, vertelt Marije. 

RAAMBEZOEK Ook in de weken daarna wordt het zwaar. ,,Er mag ook thuis zo min mogelijk bezoek langskomen. De verloskundige doet haar werk daarom zoveel mogelijk digitaal, we doen de kraamvisites met videobellen, zodat we toch zo dichtbij mogelijk zijn. Stellen kunnen hun pasgeboren baby door het raam aan familie en vrienden laten zien. We zeggen daarom al gekscherend: ‘kraambezoek wordt raambezoek’. Gelukkig is videobellen ook nu een optie.” 

Ze benadrukt dat zwangere vrouwen net zoveel risico lopen op de gevolgen van corona dan niet zwangere vrouwen. Er is ook nog een lichtpuntje: ,,Baby’s in de baarmoeder zijn niet gevoelig voor corona. Mocht een moeder corona hebben, dan kan dat tijdens de zwangerschap niet overgebracht worden. Dat is wel een heel fijne gedachte.” 

Hoe de komende weken eruit gaan zien, weet Marije vanzelfsprekend niet. ,,We gunnen niemand deze situatie, maar gelukkig is er veel begrip. Gelukkig kunnen we door de digitale mogelijkheden heel veel. We maken er het beste van en zorgen ervoor dat de zorg gewoon doorgaat.”

Door Rik Bronkhorst 

advertentie
advertentie