Afbeelding
Jan Cozijnsen

Zwangere vrouwen krijgen kinkhoestvaccinatie in Nijkerk

4 januari 2020 om 17:08 Zorg

NIJKERK Een groep zwangere vrouwen kwam op vrijdag 3 januari 2020 naar het stadhuis in Nijkerk om een Kinkhoestvaccinatie te krijgen. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest, zo meldt de gemeente Nijkerk. Zwangere vrouwen kunnen vanaf 22 weken zwangerschap een gratis vaccinatie krijgen. De vaccinatie wordt in 2020 opgenomen in het reguliere Rijksvaccinatie-programma.  Vrouwen kunnen dan zelf een afspraak maken voor zo'n prik. Op 3 januari was er een speciaal ingelaste vaccinatiedag in Nijkerk, zodat een grote groep zwangere vrouwen in één keer  de vaccinatie kon krijgen. Op 29 januari aanstaande is er nogmaals zo'n extra vaccinatiedag.

,,Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby's kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby's kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo'n 170 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Daarom vindt ook de gemeente Nijkerk het belangrijk dat zwangere moeders zo'n vaccinatie komen halen", luidt de toelichting in het persbericht.

Wethouder Dijksterhuis: ,,In het Stadhuis kwamen meer dan vijftig zwangere vrouwen de vaccinatie halen. Dat is mooi, want onderzoek heeft laten zien dat een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap helpt. Door de vaccinatie heeft de baby ongeveer 90 procent minder kans op kinkhoest in de eerste drie maanden na de geboorte. Baby's krijgen in Nederland normaalgesproken een vaccinatie tegen kinkhoest als ze twee maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Ik vind het dus mooi dat deze vaccinatie er nu voor zorgt dat de baby's én de moeders vanaf het moment van de prik beschermd zijn tegen deze ziekte."

VEILIGHEID De veiligheid van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap op langere termijn is onderzocht. Meer dan 230.000 zwangere vrouwen deden aan deze onderzoeken mee. De onderzoeken laten zien dat de vaccinaties geen negatieve invloed op de zwangerschap hebben.

advertentie
advertentie