Internist ouderengeneeskunde Ouafae Karimi van ziekenhuis St Jansdal en mevrouw van der Pal luisteren samen naar liedjes van vroeger
Internist ouderengeneeskunde Ouafae Karimi van ziekenhuis St Jansdal en mevrouw van der Pal luisteren samen naar liedjes van vroeger Eigen foto St Jansdal

Meezingen met liedjes van vroeger

Zorg Deel je nieuws

M’n opa, m’n opa, m’n opa … uit volle borst zingt de 84-jarige mevrouw van der Pal mee met het lied dat uit de Wonderfoon schalt. De polikliniek geriatrie van Ziekenhuis St Jansdal heeft sinds kort de beschikking over twee van deze Wonderfoons. Eentje voor in de geriatriehuiskamer in Harderwijk en een voor in Lelystad. Deze oude PTT T65 telefoons zijn omgebouwd tot een mini-jukebox met hulp van een ingebouwde mp3-speler. Wanneer de oudere een cijfer op de draaischijf draait, is er een liedje van vroeger te horen.

 

“De combinatie van de oude telefoon en bekende muziek roept herkenning en emotie op”, zegt internist ouderengeneeskunde Ouafae Karimi ontroerd. “De muziek leidt ook tot interactie met de omgeving. Het is echt geweldig om te zien hoe ouderen met dementie reageren als zij de Wonderfoon oppakken. Mevrouw van der Pal trok mij helemaal mee haar verhaal in. Ondertussen ontstond er een mooi en leuk gesprek.”

 

De Wonderfoon is bedacht door Nijmeegse uitvinder Leo Willems. Welzijnsmedewerkster Tirza de Lange nam samen met enkele vrijwilligers het idee over. “De versie van de uitvinder vonden wij te duur", vertelt Tirza. "De telefoon is toen aangepast en een stukje verbeterd." Samen met mevrouw van der Pal overhandigde zij twee Wonderfoons aan het St Jansdal.

 

De Wonderfoon brengt ontspanning en biedt afleiding aan patiënten op de polikliniek geriatrie. De muziek, samen met het toestel van vroeger, blijkt een mooi middel om ouderen te activeren, rust te geven en soms te emotioneren. Er wordt zelfs meegezongen! De aanschaf van de Wonderfoons is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van St Jansdal.

advertentie