Afbeelding
ANP LEX VAN LIESHOUT

Veel Nijkerkers wisselen van zorgverzekering

Zorg

NIJKERK Inwoners van de provincies Utrecht en Flevoland stapten het vaakst over van zorgverzekeraar. Dat blijkt uit cijfers die zorgdatabureau Vektis publiceerde. 

Tot en met 31 december kan iedereen weer wisselen van zorgverzekeraar. Vorig jaar deden 1,2 miljoen mensen dat, wat neerkomt op zeven procent van alle verzekerden. Sinds 2013 lag het 'overstappercentage' niet zo hoog. In Nijkerk lag het percentage op 7,6 procent. Utrecht (10,1), Zeist (9,8) en Houten scoorden in de nabije omgeving het hoogst. Maar ook Baarn (7,4), Soest (7,3), Leusden (7,6), Amersfoort (8,7) en de Utrechtse Heuvelrug (7,8) lagen allemaal (flink) boven het landelijk gemiddelde.

[JONGEREN] Relatief de meeste overstappers zijn te vinden in de provincies Utrecht en Flevoland, de wat grotere steden en een strook ten oosten van de Veluwe op de grens van Overijssel en Gelderland. Over het algemeen wonen hier relatief veel jonge mensen; het percentage overstappers ligt onder jongeren hoger dan onder mensen van boven de 45.

(Artikel gaat verder onder deze interactieve afbeelding)

 

[PREMIES BEKEND] Uiterlijk dinsdag 12 november moesten zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend maken. Nu zij hebben laten weten hoe duur een verzekering gaat zijn, kunnen mensen deze onderling gaan vergelijken. Traditioneel begint daarmee het 'overstapseizoen'. Veruit de meeste mensen zijn verzekerd bij Achmea, VGZ, CZ of Menzis, maar de grote zorgverzekeraars leverden de afgelopen jaren steeds wat meer marktaandeel in. 

[NIET IEDEREEN] Overigens blijkt uit de cijfers van Vektis dat lang niet iedereen van zorgverzekeraar overstapt. Volgens het zorgdatabureau is de helft van de mensen zelfs nog helemaal nooit van aanbieder gewisseld en deed ongeveer drie op de tien mensen dat tot dusver één keer. Slechts twee op de tien verzekerden deed dat vaker. 

Verder valt op dat steeds meer mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit jaar deed 13,1 procent van de verzekerden dat, in 2013 ging het nog om 9,7 procent.

advertentie