Na twaalf jaar gaat Anton Izelaar (rechts) EABN Uitvaartverzorging verlaten. Marcel van Kesteren (links) neemt het stokje van hem over.
Na twaalf jaar gaat Anton Izelaar (rechts) EABN Uitvaartverzorging verlaten. Marcel van Kesteren (links) neemt het stokje van hem over. Maranke Pater
Ondernemer in beeld

Anton Izelaar neemt afscheid van EABN

Zakelijk

NIJKERK Na twaalf jaar gaat Anton Izelaar EABN Uitvaartverzorging verlaten. Marcel van Kesteren werkt al 1,5 jaar voor de EABN en neemt het stokje van hem over. Op 20 december neemt Anton afscheid van Nijkerk.

Vanwege privé-omstandigheden was Anton genoodzaakt om naar de provincie Zuid-Holland te verhuizen. Het heen en weer rijden naar Nijkerk eist zijn tol voor de uitvaartverzorger en daarom zocht hij een opvolger. Anton: ,,Ik verlaat de uitvaartbranche niet en ga in Zuid-Holland bij een uitvaartonderneming aan het werk. Toch moet ik met pijn in mijn hart Nijkerk verlaten.” In 2009 kwam Anton voor de EABN te werken. Zeven jaar later werd hij directeur. ,,Ik heb veel kunnen betekenen voor de inwoners van de gemeente Nijkerk. Het uitvaartcentrum is verbouwd en we hebben 24-uurs kamers kunnen realiseren. We hebben ook een eigen garage gebouwd voor de rouwauto, die moest ik vroeger nog elders parkeren. Er zijn heel veel mooie samenwerkingen geweest met zowel de kerkelijke instellingen als culturele instellingen, zoals de bibliotheek en een maatschappelijke organisatie zoals Sigma en de UVV.” 

Ik ben zo dankbaar dat mensen mij het vertrouwen hebben gegeven 

DANKBAAR Hij kijkt terug op een fijn contact met de Nijkerkse bevolking: ,,Toen ik hier kwam, moesten we erg aan elkaar wennen, omdat ik oorspronkelijk niet uit Nijkerk kom. Nu weten we precies wat we aan elkaar hebben. Nijkerk is een behoudende gemeenschap, maar heeft veel verschillende kerkgenootschappen waar we uitvaarten voor verzorgen. Iedereen is overigens bij ons welkom, ongeacht religie of afkomst.” Missen gaat Anton vooral de openheid van nabestaanden: ,,Als uitvaartverzorger kom je een korte tijd als vreemde binnen en je maakt een hele intensieve en moeilijke week met nabestaanden mee. Ik ben zo dankbaar dat mensen mij het vertrouwen hebben gegeven om samen met hen het afscheid van hun dierbare vorm te geven.” 

Het voelt voor hem wel gek om afscheid te nemen in tijden van crisis. Anton: ,,Twee jaar geleden kon iedereen naar een begrafenis komen en nu moeten we gebruik maken van een livestream, omdat niet iedereen er bij mag zijn. Nijkerkers zijn heel trouw aan elkaar en komen altijd wel even condoleren als ze niet bij een afscheid kunnen zijn.” Marcel: ,,De keerzijde van de coronacrisis is wel dat een afscheid ook weer heel klein en intiem kan zijn.”   

Ik vind het een mooie kans om de taken van Anton over te nemen

ZORGEN WEGNEMEN Anton weet zeker dat Marcel op dezelfde voet verder gaat als directeur van de EABN. Marcel komt uit Apeldoorn, waar hij jarenlang voor een grote uitvaartonderneming heeft gewerkt. Marcel: ,,Ik ben in 2008 begonnen bij een landelijke organisatie. Voordat ik in Nijkerk kwam werken, was ik freelance uitvaartondernemer. Ik vind het een mooie kans om de taken van Anton over te nemen, hij heeft een fantastisch team achter zich. Daarnaast is het uitvaartcentrum een plezierige werkplek die van alle gemakken is voorzien.” Het werk als uitvaartverzorger past heel goed bij hem: ,,Ik vind het altijd mooi om samen met nabestaanden uit te vinden wat de wensen van de overledene waren voor het afscheid en hoe nabestaanden zelf het afscheid willen vormgegeven, waarna we samen tot een passende uitvaart komen. Het is zó belangrijk om de tijd te nemen voor nabestaanden, je wilt zorgen wegnemen in verdrietige tijden.

 AFSCHEID Op 20 december vindt er van 15.00 uur tot 17.00 uur een afscheidsreceptie plaats bij het uitvaartcentrum voor Anton Izelaar. Iedereen is welkom om hem te komen groeten. Anton: ,,We houden de receptie bewust buiten in verband met de geldende coronaregels. Er zal wat lekkers zijn en wat te drinken.” 

Meer informatie: EABN Uitvaartverzorging, Frieswijkstraat 56, 3862 BL Nijkerk. Telefoon: 033-245 98 22.

Door Maranke Pater

advertentie