Jeroen Cnossen, algemeen directeur van de BDU.
Jeroen Cnossen, algemeen directeur van de BDU. Pauw Media

‘BDU kan weer vooruitkijken dankzij grote steun uit maatschappij’

10 juli 2021 om 07:00 Zakelijk

NIJKERK 2020 was een onvergetelijk jaar voor de Koninklijke BDU. In het voorjaar dreigde de Barneveldse uitgeverij, uitgever van Ede Stad.nl, kopje onder te gaan door de coronapandemie, maar ruim een jaar later ziet de wereld er een stuk rooskleuriger uit. ,,Met dank aan de overheid hebben we het gered, maar ook dankzij de grote steun vanuit de maatschappij.”

Die steun kreeg het bedrijf nadat het een noodkreet slaakte, vrijwel direct nadat het coronavirus in het voorjaar van 2020 zijn verwoestende intrede deed in Nederland. Winkels en andere bedrijven gingen op slot, evenementen werden massaal afgelast en dus zag de BDU haar advertentie-inkomsten ineens als een pudding ineen zakken. ,,Het voortbestaan van het bedrijf was echt in gevaar”, zegt algemeen directeur Jeroen Cnossen. ,,Onze inkomsten halveerden en in die periode stonden hier geen steunmaatregelen vanuit de overheid tegenover.”

De openlijke vraag om steun die het bedrijf deed, in de vorm van een abonnement of advertentie, werd opgepikt door lezers en ondernemers. Er kwamen acties op gang vanuit de gemeenschap: niet alleen in Barneveld, ook in plaatsen als Soest en Baarn. Het bedrijf ervoer dit als een enorme steun in de rug, zegt hoofdredacteur Norbert Witjes. ,,We kregen mailtjes en telefoontjes van veel mensen om ons een hart onder de riem te steken. Het was heel fijn om die morele steun te ervaren, als je onverwacht in zo’n situatie komt.”

LEES LOKAAL De acties die op touw werden gezet leverden meer op, zegt Cnossen. ,,Ondernemers hebben in die periode echt gemerkt hoe belangrijk de lokale media zijn voor de nieuwsvoorziening. Ze bleven ons steunen en wij hen ook, ook in de tweede en derde lockdown, terwijl ze het misschien zelf ook best moeilijk hadden. In verschillende plaatsen, ook in Ede, zijn ‘Koop Lokaal’-acties op touw gezet. Wij hebben ervaren dat er ook zoiets als ‘Lees Lokaal’ is ontstaan. Heel mooi om te zien.”

Wij hebben ervaren dat er ook zoiets als ‘Lees Lokaal’ is ontstaan. Heel mooi om te zien

Op financieel vlak zorgden vooral de verschillende steunmaatregelen van de overheid ervoor dat de kranten konden blijven verschijnen. Tegelijk nam ook het aantal abonnees iets toe. Er deed zich een duidelijke trendbreuk met het verleden voor. ,,Over de hele breedte zitten we nog steeds in de groei”, aldus Witjes. ,,In voorgaande jaren zagen we lichte dalingen, van globaal tussen de één en vier procent. In 2020 kantelde dit naar stijgingen en ook nu zien we bij al onze abonneetitels kleine plusjes.”

ABONNEMENTEN Enkele maanden vóór corona werd het online abonnementenmodel Ede Stad.nl Premium gelanceerd. Door corona voerde de uitgeverij de al geplande invoering van die digitale abonnementen bij andere gratis kranten versneld door. ,,Dat leverde voor het hele gebied zo’n 3500 nieuwe digitale abonnementen op”, weet Cnossen. ,,Deels zal dat bij lezers een vorm van steunbetuiging zijn geweest. We zien ook dat sommige lezers na een jaar hun abonnement stopzetten. Je ziet op dat vlak nu een stabilisatie, want er komen ook nog steeds nieuwe abonnees bij.” 

Gedurende de eerste lockdown nam het bedrijf ook maatregelen om het kostenniveau terug te dringen: vacatures werden niet ingevuld, bepaalde kosten werden vooruitgeschoven. Cnossen: ,,En een gelukje was, doordat het een wereldwijde crisis was, dat de papierprijs flink daalde. Dat heeft ons tonnen aan kosten gescheeld.” De combinatie van de genomen maatregelen en de overheidssteun, zorgde ervoor dat het bedrijf er inmiddels weer redelijk voor staat. ,,De continuïteit van het bedrijf is niet meer in gevaar.”

Als het dan weer beter gaat, moet je ook dóór. Wij geloven in de kracht van lokale journalistiek

JE MOET DÓÓR En dus kan de uitgeverij weer vooruitkijken. Afgelopen maand werd bekend dat het bedrijf zelfs weer kan investeren: niet minder dan elf huis-aan-huistitels gingen over van het Belgische DPG Media naar de Barneveldse uitgeverij, onder meer Bennekoms Nieuwsblad, maar ook Stad Wageningen en de Rijnpost in Veenendaal. Cnossen kan zich voorstellen dat dit nieuws vragen opriep. ,,Eerst houd je, bij wijze van spreken, je hand op door de lezers en ondernemers te vragen om te helpen. En dan kun je nu weer investeren? Dat sentiment kunnen we ons goed voorstellen. Maar als het dan weer beter gaat, moet je ook dóór. Stilstand is achteruitgang in de mediawereld. Wij geloven in de kracht van lokale journalistiek. Van deze verantwoorde investering wordt het hele bedrijf beter, dus ook Ede Stad.”

Witjes voegt toe dat de investering niet met het steungeld vanuit de overheid, maar met eigen vermogen is gedaan. ,,Ik vergelijk het wel eens met een bokser: vorig jaar maart kregen we een flinke klap. We hadden wel even tijd nodig om zelf overeind te komen, daarbij aangemoedigd door de overheid en onze lezers. We zijn weer opgestaan en vechten nu de partij zelf weer uit.”

Door Jannes Bijlsma

Jannes Bijlsma
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie