Afbeelding
Gerrit Steen

Cafetaria Walet bestaat 50 jaar

30 september 2020 om 17:00 Zakelijk

NIJKERK Het is op 1 oktober precies 50 jaar geleden dat de bekendste frietbakker van Nijkerk, Arnold Walet (73) zijn deuren opende. In eerste instantie gevestigd op de Kolkstraat 7, maar in 2014 verhuisd naar het pand op nummer 9, 15 meter verwijderd van de vorige locatie. Dat was tevens het jaar dat zijn stiefzoon Niek Brinkman de zaak officieel over nam. 

,,Graag hadden we dit jubileum op grootse wijze gevierd, maar vanwege de strenge corona-eisen lijkt het ons beter dit nu niet te doen. Natuurlijk hebben we wel een paar aantrekkelijke jubileumacties gepland in de eerste week van oktober”, vertelt Niek Brinkman enthousiast. Het is ook de datum dan Arnold Walet zijn werkzaamheden voor de cafetaria definitief beëindigt. Tot op heden was hij nog dagelijks in de zaak te vinden om voorbereidende werkzaamheden te verrichten.

VERANDERINGEN Vijftig jaar geleden is hij de cafetaria opgestart. Walet: ,,Natuurlijk  is er in de loop der jaren heel wat veranderd is, vroeger kwamen de vertegenwoordigers met hun spullen bij je langs en kon je alleen uit de wagen kopen. Voordat ik de cafetaria overnam heette het ‘De Waag’. Veel mensen vonden het een grote gok en vroegen zich of we het wel zouden redden, zo’n jong stel zonder horeca ervaring.”

VRIENDENKRING Het was ook de reden dat Arnold in het begin zijn baan als vrachtwagenchauffeur ernaast aanhield voor de zekerheid. ,,In het begin kon je er nog voor 25 cent een patatje kopen. De jongens van de LTS wisten in hun pauze de weg goed te vinden voor een patatje met mayonaise, menig zakgeldcentje is hier achtergebleven. De cafetaria heeft een vriendenkring all over the World, alle nationaliteiten hebben er gegeten en geslapen, van Noren, Grieken, Schotten en Duitsers tot Engelsen en Hongaren.” 

PRAATJE ,,Boerenmaandag was goed voor een weekomzet, waar je al vroeg met de voorbereidingen mee bezig was”, vervolgt Walet. ,,Een dag altijd vol met spanning en schreeuwende, dronken klanten. Het tellen van de kassa aan het eind van de dag vergoedde veel. Ik heb er altijd veel plezier in gehad. Er is hier altijd wel wat te beleven, zodra ik ’s morgens de deur open deed kwam ik altijd wel iemand tegen voor een praatje. Ook het organiseren van het grootste oldtimer Auto-Evenement van de regio was dankbaar werk waar altijd veel mensen op af kwamen!”

OPSTAP Niek Brinkman: ,,Voor mij was het afbouwen van Arnold een fantastische opstap om voor mezelf te beginnen in een goedlopende zaak. Hij heeft me fantastisch ingewerkt en ik heb door hem alle klanten goed leren kennen. Ervaring in de horeca had ik genoeg, het is altijd al mijn wens geweest om er wat meer in te gaan doen. Vanaf 28 maart 2014 zijn we verder gegaan in hetzelfde pand waar vroeger broodjeszaak De Gallier gevestigd was en later Tapas. Het pand stond al weer een paar jaar leeg en het leek me een mooie kans om daar ons bedrijf verder uit te bouwen. We gingen en gaan nog steeds verder onder dezelfde naam Walet, de naam die al 50 jaar lang garant staat voor kwaliteit laat je niet zomaar vallen. We hebben in dit pand meer ruimte en ook de beschikking over een horeca vergunning. Buiten hebben we de beschikking over een groot terras waar de mensen een lekker drankje en hapje kunnen nuttigen.”

BEZORGSERVICE ,,Het was in het begin even aftasten welke aanpak het best bij mij zou passen”, vervolgt Brinkman. ,,Toen bleek dat er veel vraag was om bestellingen thuis te bezorgen, hebben we onze werkwijze daar op aangepast. We hebben nu twee fietsen en drie auto’s om alles snel bij onze klanten te kunnen bezorgen. Bestellingen kunnen via onze website www.cafetariawalet.nl worden doorgegeven en afgerekend, waarna de spullen zowel bezorgd als afgehaald kunnen worden. Mensen hoeven niet met geld over straat. Helemaal in deze coronatijd zijn we binnen bijna dicht, we zijn echt een bezorg- en afhaalservice geworden. Het contact met klanten is hierdoor wel wat minder geworden. We werken nu met 13 mensen. Door corona is de vraag naar de bezorgservice sterk gestegen. Bezorgen via onze eigen website is gratis bij een minimumbestelling van 7,50 euro. Het vijftigjarig bestaan valt ook samen met het pensioen van mijn moeder Dorieke, zij hoeft vanaf 4 oktober niet meer te werken.”

door Gerrit Steen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie