Door de grote belangstelling komt het regelmatig voor dat klanten buiten moeten wachten.
Door de grote belangstelling komt het regelmatig voor dat klanten buiten moeten wachten. Gerrit Steen

Drukte bij tijdelijke rommelmarktwinkel in Hoevelaken

9 september 2020 om 13:32 Zakelijk

HOEVELAKEN De tijdelijke rommelmarktwinkel van de Hervormde Gemeente, in het voormalige pand van Timmer aan de Westerdorpsstraat, wordt door veel bezoekers gewaardeerd. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal tien klanten in de winkel en door de grote belangstelling komt het regelmatig voor dat klanten buiten moeten wachten.

Gerrit Steen

De verkoop loopt boven verwachting en het ziet er naar uit er een mooi bedrag voor de restauratie van de toren bijeen wordt gebracht. De toren van de kerk is een bakstenen bouwwerk uit de 15e of 16e eeuw, in de 19e eeuw in neogotische trant gewijzigd. Boven de toreningang staat het jaartal 1873. In 1628 is een tweede klok in de toren gehangen en wel een grotere, geschonken door Vrouwe Margaretha van Zuylen van Nyevelt, Vrouwe tot Hoevelaken.

NIEUW GEGOTEN In de oorlog 1940-1945 is deze klok door de Duitsers weggehaald, maar na de oorlog teruggevonden. Wegens beschadiging is de klok later opnieuw gegoten. Mechanisch torenuurwerk is gemaakt door J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, later voorzien van elektrische opwinding. Bij de bevrijding in april 1945 is de torenspits door de Duitsers opgeblazen, waardoor het kerkgebouw zware schade opliep. In 1946 is de toren, met financiële hulp van de dorpsgemeenschap, weer hersteld. Naast de oproep voor een zondagse eredienst en bij een uitvaart, luiden deze klokken driemaal daags.

Al vrij snel begonnen kloosters en kerken hun klokken te luiden voor de oproep tot gebed. Daardoor ontstond er in de omgeving ook een zekere regelmaat in de dagindeling. Dit is tevens de oorsprong van het Angelus kleppen of luiden – waarschijnlijk ingesteld in de 14e eeuw – als oproep tot het bidden van ‘De Engel des Heren’. Dit driemaal daagse luiden bestaat op een aantal plaatsen gelukkig nog steeds; er lijkt zelfs hernieuwde belangstelling voor te zijn.

RESTAURATIE De monumentenwacht heeft een inspectie uitgevoerd en aan de hand hiervan moet de toren gerestaureerd worden. Het ijzerwerk van de omloop, maar ook de houten constructie en dakleien moeten vervangen worden. De kosten worden geraamd op zo’n 200.000 euro, waarvan slechts een klein deel door subsidies wordt gedekt.

OPHAALDIENST De ophaalactiviteiten gaan gewoon door. Inwoners kunnen verkoopbare spullen aanmelden bij de coördinatoren van de ophaaldienst, de heer en mevrouw Van Ravenhorst uit Hoevelaken, tel. 033-2536715. Elke dinsdag is er een team actief voor het ophalen van de aangemelde spullen. Jan Jacobs: ,,Afval, grote meubelen en bankstellen nemen we niet mee, want daar moeten wij dan de stortkosten voor betalen en dat komt de opbrengst zeker niet ten goede. Het moeten verkoopbare spullen zijn, we hopen dat u dit kunt respecteren.”

De openingstijden van de winkel zijn: dinsdag- woensdag- en donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie