Afbeelding
Entrepeneur Magazine

Aantal ww-uitkeringen voor het eerst stabiel, wel meer werklozen

16 juli 2020 om 09:28 Zakelijk

NIJKERK Het aantal mensen met een WW-uitkering is vorige maand gelijk gebleven. In juni ontvingen 301 duizend mensen een werkloosheidsuitkering, net zoveel als in mei. Dat blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het UWV.

Het aantal WW-uitkeringen is hiermee voor het eerst sinds de corona-uitbraak niet verder gestegen. In februari ontvingen nog namelijk zo’n 240 duizend mensen een WW-uitkering.

In juni ontvingen 535 mensen in (2,3 procent van de beroepsbevolking) uit Nijkerk een WW-uitkering. Dat is een ontwikkeling van -0,9 procent ten opzichte van april, toen 540 mensen zo’n uitkering kregen.

In en om de Randstad steeg het aantal uitkeringen globaal gezien, terwijl in plattelandsgemeenten in het noorden en zuiden de meeste dalingen te zien zijn.
In bijna zes op de tien gemeenten (209 van de 355) daalde het aantal WW-ontvangers vorige maand. Kijkend naar de tien grootste gemeenten, dan daalde het aantal mensen met een WW-uitkering het hardst in Tilburg (-2,8 procent) en Eindhoven (-2 procent). In Almere (+1,7 procent) en Amsterdam (+4,7 procent) steeg het aantal WW-ontvangers binnen de grotere gemeenten het hardst.
Van alle gemeenten noteerde Sluis vorige maand de grootste daling: in juni waren hier 9,6 procent minder mensen van een WW-uitkering afhankelijk dan in mei, hoewel het om relatief kleine aantallen gaat. Op Urk en in Baarle-Nassau steeg het aantal WW-uitkeringen vorige maand relatief het hardst.

(Artikel gaat verder onder de infographic.)


GEEN GOED NIEUWS Toch betekent de stagnatie van het aantal WW-uitkeringen geen goed nieuws: het CBS maakte donderdag bekend dat het totaal aantal werklozen met 74 duizend steeg tot 404 duizend. Dat is de grootste stijging sinds het statistiekbureau deze maandcijfers publiceert. De stijging komt deels door de ontslagen als gevolg van de coronacrisis, maar ook omdat meer mensen die zonder werk zaten, weer actief op zoek zijn naar werk.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie