Afbeelding
pixabay

Verbeterde stoppersregeling mogelijk einde van Nijkerkse nertsenhouderij

24 juni 2020 om 12:50 Zakelijk

NIJKERK Er moet nog dit jaar een einde komen aan de nertsenhouderij in Nederland. Dat wil de Tweede Kamer. Ze vragen minister Carola Schouten met een verbeterde stoppersregeling te komen, die zó aantrekkelijk is dat alle nertsenhouders er nog dit jaar mee ophouden. Dat geldt dan ook voor één bedrijf in Nijkerk met zo’n duizend nertsen. Buurgemeente Putten heeft zelfs zeven houderijen met meer dan 60.000 dieren.

De afgelopen weken zijn verscheidene nertsenbedrijven geruimd nadat was vastgesteld dat het coronavirus er heerste. De dieren bleken de ziekte ook op mensen te kunnen overdragen. Daardoor vormen de infecties bij nertsen een mogelijk risico voor de volksgezondheid. De Kamer wil dat Schouten er alles aan doet om te voorkomen dat nertsenhouders na ruiming van hun bedrijf weer opnieuw beginnen.

Het einde van de nertsenhouderij was toch al in zicht. Vanaf 2024 geldt een algeheel verbod. De Kamer wil dat dit naar voren wordt gehaald, mits daar voor nertsenhouders een fatsoenlijke vergoeding tegenover komt te staan.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


Bijgevoegde kaart toont het aantal ‘edelpelsdieren’ dat gehouden werd in 2019 (de meest recente cijfers). In heel Nederland gaat het om iets meer dan 807 duizend volwassen ‘edelpelsdieren’, zoals dieren worden genoemd die voor hun pels (vacht) gehouden worden. 

Sinds 2008 bestaat de categorie edelpelsdieren vrijwel geheel uit nertsen. Voorheen werden ook vossen en chinchilla’s gefokt voor hun vacht, maar dat is tegenwoordig verboden.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie