Afbeelding
import

Detailhandelsvisie houdt rekening met krimpend 'niet-dagelijks' winkelaanbod

29 oktober 2019 om 16:06 Zakelijk

NIJKERK De (lokale) winkelmarkt verandert en het aantal winkels neemt de komende jaren af, meldt de gemeente Nijkerk. Een nieuwe detailhandelstructuurvisie (DSV) moet de komende jaren het kader bieden voor het begeleiden van een steeds compacter lokale detailhandelsmarkt. ,,Voor de 'niet-dagelijkse' winkelbranches wordt voor de komende vijf jaar uitgegaan van stagnatie en afname van het aanbod. Voor het 'dagelijkse' winkelaanbod (de dagelijkse boodschappen) is het uitgangspunt de huidige omvang handhaven."

Mariëlle Broekman, wethouder gemeente Nijkerk: ,,Er ligt een mooie, gezamenlijk visie voor de komende jaren. We hebben op verschillende manieren informatie verzameld bij een grote groep stakeholders binnen de gemeente Nijkerk. Honderden enquêtes, een brede dialoogavond, veel gesprekken en straatinterviews zorgen voor een gezamenlijke basis van de visie zoals die er nu ligt."

De investeringen in de centra van de gemeente Nijkerk, door ondernemers en gemeente, dragen bij aan verbetering, versterking en aantrekkelijkheid van die centra. Nieuwe ontwikkelingen geven vertrouwen, er komen unieke nieuwe winkels en innovatieve concepten bij. Tegelijk is - ondanks de geleidelijke groei van het aantal inwoners - het winkelaanbod in 10 jaar tijd met circa 20 procent afgenomen. De winkelleegstand in de gemeente ligt rond de 9 procent, dit is landelijk 7 procent. Voor ruim één op de drie Nijkerkse winkelondernemers is de omzet onvoldoende geworden. Dit is een bevestiging van het landelijke beeld dat het voor ondernemers in fysieke winkels in juist de middelgrote gemeenten (zoals Nijkerk) extra lastig wordt om voldoende omzet te realiseren.

Ook het provinciale beleid werkt door in de detailhandelstructuurvisie. De provincie heeft een stevige rol in de planning van de detailhandel. Eén van de uitgangspunten in provinciaal beleid is bijvoorbeeld dat perifere detailhandel (aan de rand van de stad) regionaal niet in omvang mag toenemen. De provincie stelt tevens de bestaande winkelcentra in de (binnen-)steden centraal in haar beleid. Deze winkelcentra moeten vitaal blijven, deels via functieverandering transformeren en worden verkleind tot compactere winkelgebieden. Ook ten aanzien van supermarkten heeft de provincie strikt ruimtelijk beleid, namelijk niet op perifere locaties.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie