Afbeelding
Google Streetview

Tien woningen in voormalige Blokker

15 april 2020 om 07:21 Wonen

NIJKERK In de voormalige Blokker aan de Langestraat 18 in Nijkerk mogen in totaal tien woonruimten worden gerealiseerd. Zes komen er in het deel dat de status van gemeentelijk monument heeft, vier in het deel dat is aangewezen als Rijksmonument.

Wijnand Kooijmans

Door het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders wordt ingestemd met de hiervoor noodzakelijke splitsing van het pand. Door bouwkundige aanpassingen zijn de oorspronkelijke twee panden met elkaar verweven. Cultuurhistorisch en bouwtechnisch is er sprake van twee verschillende panden.

KOOP De vier panden in het deel dat is aangewezen als Rijksmonument zijn bedoeld als koopwoningen. De zes anderen gaan in de verhuur. Door het college wordt aangegeven dat het plan voldoet aan de beleidsnota woningsplitsing, zoals deze door de raad is vastgesteld. Bovendien wordt een deel van de huidige winkelruimte aan de Langestraat – op de begane grond – behouden. Hierdoor is er, naar de mening van het college, sprake van een goede aanpassing in de Langestraat, een aanloop-winkelstraat in de kern van Nijkerk.

AFSPRAKEN De locatie grenst aan drie zijden van de openbare weg. De ingangen voor alle woningen komen aan de openbare weg te liggen. Voor iedere woonruimte is een berging op de begane grond aanwezig. Daarmee wordt voor door de bezitters van de aangrenzende panden geen overlast ervaren van het nieuwe gebruik. Waar dit mogelijk wel het geval is zijn reeds afspraken gemaakt met de buren en bestaat de mogelijkheid het plan uit te voeren met ondoorzichtige ramen.

PARKEERNORM Het plan voldoet aan de gemeentelijke parkeernorm van de gemeente Nijkerk. In de oude situatie waren er twintig parkeerplaatsen noodzakelijk, voor het nieuwe plan is dat er één minder. Het besluit van het college in principe medewerking te verlenen aan het plan betekent dat de aanvrager nu een omgevingsvergunning kan aanvragen.

Voor één woonruimte mag worden afgeweken van de minimale oppervlakte van vijftig vierkante meter. Hiermee kan maatwerk worden geleverd waarbij een bijkomstigheid is dat grote vraag bestaat naar dit formaat zelfstandige woonruimte. Bovendien blijft de afwijking binnen het geldende bouwbesluit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie