Kijk voor ophaaldata op de Afvalwijzer door uw postcode in te voeren op www.mijnafvalwijzer.nl.
Kijk voor ophaaldata op de Afvalwijzer door uw postcode in te voeren op www.mijnafvalwijzer.nl. DGB

Inzameling kost geen geld

17 januari 2020 om 07:28 Wonen

NIJKERK Het inzamelen van plastic, metalen en drankpakken (PMD-afval) kost de gemeente Nijkerk vanaf dit jaar geen geld meer. Hiertoe is een nieuw contract afgesloten.

Wijnand Kooijmans

In een later stadium moet bekend worden of de meevaller die de gemeente boekt, leidt tot lagere lasten voor de burger als het gaat om het inzamelen van afval. Daarin spelen de totale kosten van de inzameling van al het afval een belangrijke rol.

Tot nu toe ontving de gemeente jaarlijks rond de 420.000 euro van het afvalfonds voor het inzamelen, opslag, sorteren en in de markt zetten van PMD-afval. De kosten van de inzameling waren echter aanmerkelijk hoger, waardoor op de inzameling jaarlijks 140.000 euro moest worden toegelegd. Dat werd verrekend in de afvalstoffenheffing.

In de nieuwe situatie krijgt de gemeente een inzamelvergoeding, uitgaande van de verwachting dat er duizend ton aan PMD-afval wordt ingezameld. Berekend is dat het voordeel voor de gemeente uiteindelijk 190.000 euro bedraagt. Het voordeel wordt verwerkt in de eerstvolgende wijziging van de afvalbegroting.

De gemeente houdt de regie als het gaat om de inzameling.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie