Knooppunt A1/A30 bij Barneveld
Knooppunt A1/A30 bij Barneveld APA FOTO

Minister spreekt voorkeur uit voor oplossingsrichting knooppunt A1/A30

27 november 2020 om 09:54 Verkeer en vervoer

NIJKERK Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een bestuurlijke voorkeur uitgesproken voor de oplossingsrichting Sober+. Hiermee volgt zij het advies van de bestuurlijke partners provincie Gelderland, gemeente Barneveld en de Regio Foodvalley, waar Nijkerk ook onderdeel van is. Voordat de minister een voorkeursalternatief kan vaststellen, is eerst verdere uitwerking van Sober+ nodig. Het besluit over een voorkeursalternatief verschuift daardoor naar begin 2021.

Het doel van de verdere uitwerking is om te onderzoeken of de oplossingsrichting voldoende bijdraagt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Sober+ zorgt volgens Regio Foodvalley voor een betere doorstroming op de A1 en A30. In deze oplossingsrichting blijft de aansluiting met de N301 grotendeels behouden

BEREIKBAARHEID Engbert Stroobosscher, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema mobiliteit van Regio Foodvalley, en Hans van Daalen, wethouder van de gemeente Barneveld, zijn vanaf het begin betrokken bij knooppunt A1/A30. ,,De doorstroom van het verkeer op het knooppunt A1/A30 is van groot belang en zorgt voor een goede bereikbaarheid van de noordelijke kant van de regio en is daarmee belangrijk voor de gehele Regio Foodvalley”, aldus Stroobosscher. 

,,Het traject kent een lange geschiedenis en er is in het afgelopen jaar echt heel hard gewerkt door het ministerie, de gemeente Barneveld, Regio FoodValley en bestuurlijke partijen om te komen tot deze oplossing”, vervolgt Van Daalen. ,,We kijken ernaar uit om zo snel mogelijk met de aanpak van knooppunt A1/A30 te beginnen.”

TOEKOMST Bas Hoogeboom is vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voorzitter van het directeuren-overleg van de MIRT-Verkenning. ,,Nu blijkt dat er nog verdere uitwerking van Sober+ nodig is, gaan we daar zorgvuldig mee om”, zegt Hoogeboom. ,,We willen snelheid, maar vooral een oplossing die voor de toekomst voldoet. De vaststelling van een voorkeursalternatief staat nu gepland voor begin 2021 en markeert het einde van de verkenning”.

Naar verwachting ondertekenen de bestuurders dan ook een bestuursovereenkomst voor de volgende fase, de planuitwerking. In deze overeenkomst leggen het Rijk, de provincie Gelderland, Regio Foodvalley en de gemeente Barneveld de afspraken en verplichtingen vast voor de planuitwerking en de realisatie van de A1/A30.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie