Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Nijkerkers ervaren risico’s van afleiding op de fiets in speciale simulator

Verkeer en vervoer

NIJKERK Bezoekers aan het centrum van Nijkerk kunnen zaterdag zelf ondervinden welk effect afleiding, van bijvoorbeeld een mobiele telefoon, heeft op fietsgedrag en de verkeersveiligheid. ROV Oost-Nederland zet hiervoor een 3d-fietssimulator neer op het Plein.

In de simulator kunnen deelnemers op een veilige manier ervaren hoe belangrijk het is om tijdens het fietsen de aandacht bij het verkeer te houden. Nog steeds fietsen veel mensen namelijk met een mobiele telefoon in hun hand, aldus ROV Oost-Nederland. 

VEILIGHEID ,,Deze actie laat zien hoe gevaarlijk het is om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Veiligheid in het verkeer is belangrijk voor ons allemaal, van jong tot oud”, zegt wethouder Wim Oosterwijk, die de aftrap van de campagne in Nijkerk verzorgde.

VERLEIDING Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Vooral binnenkomende berichten zijn een grote verleiding. Naast het verbod op handheld mobielgebruik in de auto, geldt ook al ruim een jaar verbod voor het vasthouden van een mobiele telefoon op de fiets. De boete voor deze overtreding is 95 euro. 

MONO De actie in Nijkerk maakt deel uit van de landelijke MONO-campagne, waarin wordt opgeroepen om ongestoord aan het verkeer deel te nemen. Het doel van de actie is om de deelnemers bewust te maken van de risico’s en de gevolgen die afleiding tijdens het fietsen veroorzaakt en ze te laten nadenken over hun eigen gedrag. 

Het team staat nog tot rond18.00 uur met de simulator op het Plein.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie