Afbeelding
Henny Jansen

Per oktober kuchschermen in Syntusbussen

Verkeer en vervoer

NIJKERK De bussen van de firma Syntus, die onder meer in de regio Nijkerk actief zijn, worden per oktober voorzien van 'kuchschermen' voor chauffeurs. Op deze manier kunnen passagiers weer 'gewoon' voorin instappen in de bus, wat ervoor moet zorgen dat er minder wordt zwartgereden.

Jannes Bijlsma

Sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart, blijven de voordeuren van de bussen dicht om de chauffeur te beschermen. Doordat er nu achterin wordt ingestapt, is het percentage zwartrijders omhoog geschoten. Daar wil koepelorganisatie OVNL iets tegen doen en Keolis Nederland, het moederbedrijf van Syntus, is enthousiast. ,,Het plaatsen van de plastic kuchschermen bij onze chauffeurs, in combinatie met het weer openen van alle deuren in de kans, verkleint de kans op blootstelling aan mogelijke virusdeeltjes, in vergelijking met de huidige situatie met de gesloten voordeur", zegt communicatieadviseur Lotte Hendriksen van Keolis Nederland.

,,Bij het in- en uitstappen kunnen reizigers beter afstand tot elkaar bewaren. Ook verbetert het contact tussen onze chauffeurs en reizigers en is het mogelijk om één looprichting te realiseren." In opdracht van OVNL voerde onderzoeksbureau TNO testen uit met kuchschermen, waaruit bleek dat extra ventilatie in de bus helpt bij het tegengaan van de verspreiding van het virus in het openbaar vervoer. Het idee is dat de chauffeurs hun bus bij iedere halte laten doorluchten door alle deuren te openen. De schermen zouden verder geregeld gedesinfecteerd moeten worden om indirecte overdracht van het coronavirus via aanraking van het scherm te voorkomen.

Hendriksen geeft aan dat het nog wel even zal duren voordat de bussen van Syntus voorzien zijn van de kuchschermen. ,,Het is een grote operatie. We rijden niet alleen op de Veluwe. De kuchschermen moeten worden besteld en ingebouwd. Dat duurt naar verwachting nog acht tot twaalf weken. We streven ernaar om de schermen begin oktober in onze bussen te hebben geplaatst."

Volgens Syntus gaat het busvervoer op deze manier meer terug naar de 'oude' situatie, voordat corona er was. De mondkapjes in de bus blijven echter wel verplicht.

advertentie