Daniëlle Emmerik had op jonge leeftijd al de wens om ooit een boek te schrijven.
Daniëlle Emmerik had op jonge leeftijd al de wens om ooit een boek te schrijven. eigen foto

Debuutroman over de drijfveren van een vrouw in de prostitutie

Uitderegio

REGIO Daniëlle Emmerik (1972) heeft haar debuutroman te pakken. In het boek 'Ik ben Tara; de vernietigende kracht van afhankelijkheid' geeft ze een inkijkje in de drijfveren van een jonge vrouw die 'kiest' voor prostitutie. ,,Ik ben gefascineerd door levensverhalen van mensen. Deze gedachte inspireerde me tot het schrijven van een roman."

Van jongs af aan had Emmerik de wens om ooit een boek te schrijven. ,,Ik hield al op jonge leeftijd van schrijven en van het lezen van boeken. Toen ik wat ouder werd en een opleiding ging doen, ben ik dat een beetje vergeten. In 2015 had ik een verhaal in mijn hoofd en wist ik zeker dat ik een boek zou schrijven." De auteur uit Ede, tot voor enkele jaren geleden woonde ze in een klein plaatsje in de buurt van Amsterdam, is al twaalf jaar (spiritueel) coach in haar eigen praktijk. Ook geeft Daniëlle Emmerik trainingen op het gebied van het ontwikkelen van de intuïtie. 

ERVARING Vanuit haar werk heeft ze de ervaring dat veel mensen onterecht het gevoel hebben dat een bepaalde situatie ze overkomt en dat ze zelf geen keuze hebben. Het resulteerde in de roman waarin hoofdrolspeler Tara terechtkomt in de wereld van vrouwenhandel en raamprostitutie. ,,Vrouwen vervallen steeds jonger in seksueel overschrijdend gedrag en veel mannen weten hier gebruik van te maken. Daarom sprak de #Metoo beweging zoveel mensen aan. Het gaat er dus om dat we vrouwen weerbaarder moeten maken. Dit is eigenlijk het verhaal van Tara, die niet bestand lijkt te zijn tegen de manipulaties van haar vriend."

(Tekst gaat verder onder de foto)


Boek voorkant - Lawrson Pinson

NEDERLANDS BELEID En verder: ,,Ik wil mensen tevens aanzetten om na te denken over het beleid in Nederland dat dit allemaal mogelijk maakt. In veel andere landen is het ondenkbaar dat betaalde seks legaal is vanuit de gedachte vrouwen hiertegen in bescherming te nemen. In ons land waren we zelfs een beetje trots op het fenomeen van raamprostitutie dat miljoenen toeristen naar Amsterdam trekt. We kennen de verhalen over vrouwen die gedwongen in de prostitutie terecht zijn gekomen en de verhalen van loverboys. Er zijn ook veel vrouwen die zeggen dat ze de keuze zelf bewust hebben gemaakt. Ik weet vanuit mijn praktijk dat dat lang niet altijd zo’n bewuste keuze is als ze denken. Dat vind ik interessant."

Soms was het een worsteling, maar er waren ook perioden dat ik in een flow zat

De schrijfster is zelf fan van boeken waarin iemand eerst slachtoffer is en uiteindelijk de overwinnaar. ,,Bij Tara is dat van afhankelijkheid naar vrijheid en van het donker naar het licht." 

WORSTELING Emmerik had al ervaring in het schrijven van columns, maar een boek was nieuw voor haar. ,,Ik ben gaan googlen, maar vond niet voldoende informatie. Toen heb ik een schrijfcoach gezocht en uiteindelijk heb ik de tekst na laten lezen door een redacteur. Al met al was het moeilijker dan ik had gedacht. Soms was het een worsteling, maar gelukkig waren er ook perioden dat ik in een flow zat. Dat zijn gave momenten."

De hoofdpersoon in 'Ik ben Tara' is een jonge studente pedagogiek die niet verder af had kunnen staan van de prostitutie. Tara wordt door haar vriend een wereld ingezogen waarin ze niet thuishoort. 'Ik ben Tara' vertelt hoe grenzen in een relatie vervagen en hoe Tara grip verliest op zichzelf en haar leven. De roman is te koop in alle online en fysieke boekhandels en via www.ikbentara.nl

Daniëlle Emmerik pakte het serieus aan en besloot twee dagen per week te blokken in haar agenda. ,,Uiteindelijk heb ik de bel uitgezet en de telefoon aan de kant gelegd. Deed ik dat niet, dan was ik zo weer een uur aan het praten en ik wilde me concentreren op het schrijven." Na een paar jaar was het boek af. ,,Ik had met mezelf geen einddatum afgesproken", zegt de schrijfster daar zelf over. 

Iedere keer als er een boek verkocht is zelf naar de brievenbus lopen zie ik niet zitten

UITGEVERS Ze stuurde het boek op naar twee verschillende uitgevers en kreeg, binnen een maand, evenzoveel positieve reacties. ,,De ene uitgever wilde het in september uitbrengen en de ander wilde het proces nog opstarten. Mijn man gaf toen aan dat we de marketing zelf ook wel voor onze rekening kunnen nemen. Het boek was al door velen nagekeken, dus dat was niet meer nodig." 

Emmerik sloot zich aan bij De Vrije Uitgevers en dat was een bewuste keuze. ,,Zij regelen onder andere de distributie. Dat kun je ook zelf doen, maar ik zag het met drie kids niet zitten om alles erbij te doen en de voorraad boeken in onze eigen schuur op te slaan. Iedere keer als er dan een boek verkocht is, moet ik zelf naar de brievenbus lopen om het op te sturen. Dat laten we anderen voor ons doen."

GEWERKT De auteur geeft aan dat er met een professioneel team aan de roman is gewerkt. ,,Het boek is nu enkele weken uit en de verkoop overtreft onze verwachtingen. Het boek wordt goed ontvangen en de reacties zijn zeer positief.”

Komt er ook een tweede deel? ,,Dat denk ik niet, want het verhaal van Tara is verteld", zegt Emmerik. Toch zit de schrijfster allesbehalve stil. ,,Ik ben bezig met een werkboek waarmee ik mensen leer hoe ze meer regie kunnen pakken in hun leven. Ook zit ik te broeden op een nieuwe roman; eveneens geïnspireerd door mijn eigen praktijk. Het moet gaan over mensen die een dubbelleven leiden."

Daniëlle Emmerik wil graag aan mensen meegeven dat als je iets vervelends overkomt, je altijd een keuze hebt. ,,Gedraag je je als slachtoffer of pak je de regie over je leven?"

door Barry Wensink

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

advertentie