Afbeelding
Hans Peter Holnsteiner

Ga je zwemmen in de natuur? Check hier de kwaliteit van het water

23 juni 2020 om 13:42 Recreatie

NIJKERK Op warme dagen is een verfrissende duik natuurlijk zeer prettig. Dat kan onder meer bij een van de bijna 900 recreatiewateren in Nederland. Maar waar kun je veilig en blauwalgvrij terecht? In onderstaande kaart kun je zien waar je veilig kunt zwemmen in natuurwater. De kaart wordt live bijgehouden en is dus altijd actueel.

Zwemmers die in deze zeer warme dagen in natuurwater willen duiken, moeten oppassen voor blauwalg. Door de droogte van de afgelopen maanden in combinatie met hoge temperaturen kan de ziekmakende bacterie zich heel snel ontwikkelen, waarschuwen waterbeheerders in het hele land. "Gebruik ogen en neus, ook voordat een hond in het water springt", raadt waterschap Scheldestromen aan.

Door de droogte is er nauwelijks stroming in sommige vaarten en sloten. Omdat er ook een groot neerslagtekort is, is het waterpeil flink gezakt. De hoge temperatuur kan het water snel opwarmen en dat is volgens waterschap Vechtstromen ideaal voor blauwalgen. De schappen zien het aantal meldingen van blauwalg snel toenemen.

Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt gaat de blauwalg bloeien. Dat zorgt voor een drijflaag op het water, waaruit voor mensen giftige toxines vrijkomen. Dat kan voor milde tot ernstige gezondheidsklachten zorgen. In warm water kan ook botulisme voorkomen. Zwemmers kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met besmette vogels of vissen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)

Met gegevens van Zwemwater.nl heeft LocalFocus de zwemwaterkwaliteit van plassen, meren en andere natuurwateren in kaart gebracht. Deze kaart wordt continu bijgewerkt. Op het moment dat een zwemlocatie een ander inspectieoordeel krijgt -bijvoorbeeld een negatief zwemadvies- wordt dit automatisch doorgevoerd op de kaart. Zo heb je altijd de meest recente informatie op de kaart staan.

Inspecteurs controleren op bijna negenhonderd zwemlocaties regelmatig de kwaliteit van het Nederlandse natuurwater. Bij de controle van het zwemwater wordt er gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën als intestinale enterokokken (IE) en E. Coli. Er wordt ook gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en er wordt gekeken naar andere soorten vervuiling, zoals blauwalgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie