Afbeelding
Hans-Lukas Zuurman/BDU

Waar kun je veilig zwemmen in natuurwater?

26 juli 2019 om 11:20 Recreatie

NIJKERK Vrije dagen? Lekker weer? Dan is het verleidelijk om even te gaan zwemmen. Dat kan natuurlijk in een zwembad, maar ook in natuurwater. Maar waar kun je dan veilig zwemmen? Op onderstaande interactieve kaart kun je dat checken.

Op deze kaart kun je deze zomer altijd de laatste stand van zaken over de zwemwaterkwaliteit bij jou in de buurt vinden. Inspecteurs controleren op bijna negenhonderd zwemlocaties regelmatig de kwaliteit van het Nederlandse natuurwater. Wanneer er iets wordt geconstateerd en dit wordt doorgegeven, updatet deze kaart automatisch.

Bij de controle van het zwemwater wordt er gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën als intestinale enterokokken (IE) en E. Coli. Er wordt ook gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en er wordt gekeken naar andere soorten vervuiling. Zo weet je bijvoorbeeld ook of er blauwalgen in het water zitten. 

KWALITEIT Alle locaties worden minimaal één keer per maand onderzocht. Locaties die opvallen door een verminderde zwemwaterkwaliteit worden extra in de gaten gehouden. Op deze plekken komt zeker één keer per twee weken iemand langs. 

Zwemlocaties op deze kaart worden ingedeeld aan de hand van vijf categorieën:

Goed: Er zijn geen meldingen voor deze zwemplek. Je kunt er veilig zwemmen. 

Nader onderzoek: Tijdens een meting zijn er te veel bacteriën aangetroffen. Het kan zijn dat dit maar een kort probleem is, maar het kan ook betekenen dat er een groter probleem met de waterkwaliteit is. Vandaar dat er een extra monster is genomen, waarvan nu op de resultaten gewacht wordt. 

Waarschuwing: Zwemmen op deze plek kan slecht voor de gezondheid zijn. Je mag er wel zwemmen, maar je moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter op een andere plek gaan zwemmen. 

Negatief zwemadvies: Zwemmen op deze plek is slecht voor de gezondheid Het wordt dus afgeraden om hier te gaan zwemmen. 

Zwemverbod: Het risico dat je ziek wordt is hier zo groot, dat zwemmen op deze plek verboden is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie