Op het voormalige terrein van Bad Bloemendal worden chalets voor Oekraïense vluchtelingen gebouwd.
Op het voormalige terrein van Bad Bloemendal worden chalets voor Oekraïense vluchtelingen gebouwd. Harry Koelewijn

Fractie CU/SGP stelt vragen over asielopvang in Nijkerk

17 april 2023 om 17:16 Politiek

NIJKERK De fractie van de ChristenUnie/SGP wil opheldering van het college van burgemeester en wethouders over de opvang van asielzoekers in Nijkerk. In schriftelijke vragen geeft Jaco van Putten aan dat zijn fractie zich mede verantwoordelijk voelt voor de opvang van vluchtelingen die naar Nederland komen.

Dat is voor de ChristenUnie/SGP ook de reden om sinds juni 2022 herhaaldelijk aandacht te vragen voor de betreffende groep kwetsbare mensen. Een extra actueel thema, nu bekend is geworden dat er dit jaar meer asielzoekers naar Nederland komen dan vorig jaar en meer dan in 2015 tijdens de grote asielcrisis. Gevraagd wordt of dit opnieuw leidt tot ‘noodverbanden’ van asielzoekers die halsoverkop in hotels worden ondergebracht, van bedden in sporthallen en een overvol opvangcentrum in Ter Apel of nog erger.

VRAGEN

Van Putten vraagt zich af of het college zich bewust is van de toezegging om de raad te informeren als het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) rond de opvang van asielzoekers concreter wordt. Hij vraagt zich af of het college nog steeds in gesprek is met het COA of dat er een verzoek ligt rond de mogelijke opvang van asielzoekers. 

Verder vraagt Van Putten zich af of het college al iets concreets over het verzoek van het COA weet om met de raad te delen. Daarnaast wil de fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP niet dat inwoners en de raad voor verrassingen komen te staan bij de opvang van asielzoekers. Hij vraagt zich af welke bevoegdheid de raad heeft bij de besluitvorming over de asielopvang en hoe het college is voorbereid qua proces en communicatie richting inwoners en raad bij de komst van asielopvang. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie