Gert Jan van Noort, verkenner namens de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland, stuurt alle voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten woensdag een vragenlijst.
Gert Jan van Noort, verkenner namens de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland, stuurt alle voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten woensdag een vragenlijst. Wijnand Kooijmans

Verkenner BBB peilt meningen bij Gelderse fracties

22 maart 2023 om 16:23 Politiek

ARNHEM (ANP) Gert Jan van Noort, verkenner namens de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland, stuurt alle voorlopig gekozen partijen voor Provinciale Staten woensdag een vragenlijst. Hij wil onder meer weten wat de belangrijkste beleidsthema’s voor een partij zijn, wat de partij op het gebied van die thema’s wil bereiken of wat breekpunten zijn voor een fractie. Vrijdag start Van Noort met gesprekken van telkens een uur met vertegenwoordigers van alle partijen, zo is woensdag tijdens een bijeenkomst op het Provinciehuis in Arnhem afgesproken.

De verkenner wil voor hij aan een gesprek begint ook weten of een partij de ambitie heeft om in een coalitie terecht te komen. Als dat zo is, moet elke fractie aangeven wat de voorkeurspartners voor zo’n coalitie zijn. De persoonlijke gesprekken verlopen volgens de vragenlijst die voor elke partij hetzelfde is. Als na de eerste gespreksronde blijkt dat er nadere besprekingen nodig zijn volgt een tweede gespreksronde.

Van Noort streeft ernaar om kort voor of direct na Pasen een rapport met zijn bevindingen en conclusies klaar te hebben. Dat rapport wordt openbaar besproken. Als de partijen akkoord gaan worden dan ook de verslagen van de gesprekken openbaar. BBB lijkt in Gelderland vijftien Statenzetels te gaan bezetten. De VVD is de tweede partij met zes zetels en de PvdA krijgt vijf zetels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie