Afbeelding
Harry Koelewijn

Informateur heeft gesproken: CDA, PRO21 en VVD nieuwe coalitie

Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK De meest logische vervolgstap voor de vorming van een coalitie in Nijkerk is om het formatieproces aan te gaan met CDA, PRO21 en VVD. Dit concludeert informateur Pieter den Besten in zijn rapport. Donderdag is het rapport van de informateur toegelicht in een openbare bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst deed hij verslag van de gevoerde gesprekken en deelde hij zijn conclusies.

In de afgelopen weken heeft hij de partijen in de gemeenteraad gesproken. Alle partijen gaven aan de voorkeur te hebben voor een coalitie van drie partijen. Op basis van de door de partijen uitgesproken voorkeuren voor een coalitie komt de informateur tot de conclusie dat een coalitie van CDA, PRO21 en VVD zou kunnen steunen op een meerderheid van 16 van de 27 raadszetels. 

De informateur heeft ook gesproken met de partijen over de inhoudelijke thema’s die spelen. De partijen hebben hun prioriteiten voor de komende jaren aangegeven, zoals woningbouw, duurzaamheid en kansengelijkheid. Alle partijen hebben aangegeven dat er wel bespreekpunten zijn, maar dat er geen breekpunten worden voorzien tijdens het verdere formatieproces.

De informateur heeft meegegeven dat het formatieproces het beste kan plaatsvinden onder leiding van een onafhankelijke formateur, om de inhoudelijke thema’s goed te bespreken en tot een gedragen coalitieakkoord te komen.

advertentie
advertentie