Afbeelding
Google Maps

Woonzorghoeve in Hoevelaken voor mensen met Alzheimer

5 oktober 2021 om 07:00 Politiek

HOEVELAKEN In bestaande bebouwing aan de Klaarwater 2 in Hoevelaken komt een woonzorghoeve. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk is bereid aan de benodigde planologische procedure mee te werken. Wethouder Wim Oosterwijk zegt dat het plan prima past bij de plannen die uitgaan van de toekomstige bebouwing van het gebied Klaarwater.

De huidige bewoners willen het pand graag verkopen om ruimte te bieden aan de woonzorghoeve en het ondernemersechtpaar dat de hoeve gaat runnen. Het pand wordt gekocht door zorgontwikkelaar Estea. De woonzorghoeve wordt een zorgvilla, die wordt gevestigd in de huidige monumentale oude boerderij.

De hoeve wil zich gaan richten op mensen die tussen de 1.500 en 3.000 euro per maand kunnen betalen voor hun verblijf. De doelgroep zijn mensen met een indicatie Alzheimer waarvan de zorg wordt gefinancierd uit de Wet langdurige zorg. Cliënten die gebruikmaken van deze voorziening betalen zelf voor de woonruimte. De dagbesteding die de zorgorganisatie biedt, is alleen bedoeld voor cliënten die woonachtig zijn in de woonzorghoeve en is onderdeel van de zorg die vanuit de wet wordt betaald.

‘WAARDEVOLLE AANVULLING’ De komst van de woonzorghoeve wordt door het college gezien als een waardevolle aanvulling op de zorgvoorzieningen in de gemeente Nijkerk. Gezien de vergrijzing en het tekort aan geschikte woningen voor deze doelgroep voorziet het plan in een (groeiende) behoefte, vindt het college. 

BOERDERIJ Met de komst van de zorghoeve wordt ook het voortbestaan van de monumentale boerderij voor een langere periode verzekerd. Ten zuiden van de boerderij mag een beheerderswoning worden gebouwd. Ook mogen de huidige bewoners een nieuwe woning in de directe omgeving bouwen. Aangegeven wordt dat het plan past binnen de ontwikkeling van het gebied. De weg Klaarwater ligt binnen een aantal jaren niet meer in het open landschap, maar aan de buitenzijde van de nieuwe wijk Klaarwater, de nieuwe naam voor het gebied dat eerst werd aangeduid als Middelaar-Oost. 

APPARTEMENTEN Uitgegaan wordt van achttien studio’s en appartementen. Het merendeel is bestemd voor alleenstaanden, maar een klein aantal ook voor echtparen. Van de appartementen en studio’s worden er elf gesitueerd in de boerderij, de overige zeven in twee bijgebouwen die hiervoor worden aangepast. Voorwaarde is dat er drie parkeerplaatsen op eigen erf worden aangelegd. Er mag niet op de openbare weg worden geparkeerd vanwege de verkeersveiligheid. Ook moet een streekeigen haag worden aangeplant als landschappelijke inpassing. De overige bebouwing van het perceel moet een ondergeschikte uitstraling hebben ten opzichte van de monumentale boerderij.

Volgens het college gaat het plan niet ten koste van de financiering van de gemeente als het gaat om de Wet maatschappelijke ondersteuning. Voor definitieve toestemming kan worden gegeven dienen wel eerst nog de nodige onderzoeken te worden uitgevoerd en een bestemmingsplan te worden opgesteld.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie