Zwem- en waterpolovereniging Flevo heeft een uitzonderingspositie vanwege hoge kosten die verbonden zijn aan het gebruik van het zwembad. (Archieffoto).
Zwem- en waterpolovereniging Flevo heeft een uitzonderingspositie vanwege hoge kosten die verbonden zijn aan het gebruik van het zwembad. (Archieffoto). Aalt Guliker

Raad stemt in met eenduidiger subsidiebeleid, resultaat voor verenigingen verschilt

14 september 2021 om 15:03 Politiek

NIJKERK Het nieuwe subsidie- en tarievenbeleid sport, cultuur en welzijn krijgt de volledige instemming van de gemeenteraad. Een verdere discussie over het voorstel in de raadsvergadering van 23 september wordt niet noodzakelijk gevonden.

Wijnand Kooijmans

In het nieuwe beleid is vastgelegd dat alle activiteiten met een min of meer gelijke doelstelling ook op een gelijke, eenduidige wijze worden gewaardeerd. Tot nu toe wordt gewerkt met verschillende tarieven. Dit leidt tot ongelijkheid tussen verenigingen. In de toekomst geldt gelijke monniken, gelijke kappen. Verenigingen in alle drie de kernen betalen hetzelfde tarief.

WAARDERING Het leidt er wel toe dat sommige verenigingen minder of zelfs helemaal geen subsidie meer krijgen. Gevraagd wordt of het college deze verenigingen of organisaties wil aangeven dat zij wel in aanmerking komen eventueel voor een waarderingssubsidie van de gemeente Nijkerk. Ook wordt aandacht gevraagd voor de vermindering van de subsidie aan slachtofferhulp waar de vraag naar deze vorm van dienstverlening toeneemt.

Het leidt er wel toe dat sommige verenigingen minder of zelfs helemaal geen subsidie meer krijgen

Linda de Wals (PRO21) heeft begrepen dat de korting ook niet direct gevolgen heeft voor slachtofferhulp. Volgens haar is het wel belangrijk dat de gemeente met hen over de toekomst praat, omdat door slachtofferhulp wellicht veel andere dure hulp kan worden voorkomen. Door Patricia van Loozen (De Lokale Partij) werd aandacht gevraagd voor het Zeemanskoor, omdat de leden een verhoging van de contributie niet kunnen dragen.

GROOT MAATSCHAPPELIJK BELANG De discussie over de wijziging van de tarieven hebben zeven tot acht jaar in beslag genomen. Alle partijen zijn dan ook blij dat er nu een aanvaardbaar voorstel ligt. Dat mogelijk wel moet worden aangepast zodra de subsidieregeling voor welzijn en cultuur er is. Boudewijn van der Woerd (VVD) bepleit dat goed wordt bekeken of partijen die van groot maatschappelijk belang zijn wellicht voor een andere wijze van subsidiëring in aanmerking komen.

De uitzonderingspositie voor de zwem- en waterpolovereniging Flevo vinden partijen acceptabel, omdat er hoge kosten zijn verbonden aan het gebruik van het zwembad. De zwemtarieven worden eveneens apart geregeld.

Volgens Harke Dijksterhuis geldt ten aanzien van alle verenigingen dat de raad beslist over de hoogte van de subsidie en het al dan niet toekennen van subsidie.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie