Afbeelding
BDUmedia

VVD en CDA willen een mobiele camera voor Nijkerk

2 juli 2021 om 09:00 Politiek

NIJKERK Nijkerk gaat mogelijk over op de aanschaf van een mobiele camera. Een motie van VVD en CDA wordt unaniem gesteund door de raad. PRO21, ChristenUnie/SGP en De Lokale Partij willen echter een voorstel van het college van burgemeester en wethouders afwachten voor zij over de aanschaf een definitief besluit nemen.

VVD en CDA constateren dat er door de maatschappelijke ontwikkelingen in de gemeente Nijkerk vaker en op wisselende locaties sprake is van ernstige overlast of de dreiging ervan. Voor de veiligheid en leefbaarheid wordt het als noodzakelijk gezien een dergelijke dreiging zoveel mogelijk te voorkomen. Ook wordt het noodzakelijk gevonden dat de daders bij overtredingen of overlast worden gepakt en de eventuele schade op hen kan worden verhaald.

PREVENTIEF De inzet van een eigen mobiele camera kan volgens beide partijen preventief werken, maar kan ook helpen bij de opsporing van daders. Onder meer wordt de inzet van een mobiele camera door beide partijen gewenst gevonden bij grote evenementen. Tot nu toe wordt de camera geleend van de gemeente Barneveld. Beide partijen zijn daar liever niet afhankelijk van en hebben een voorkeur voor een eigen mobiele camera.

Burgemeester Gerard Renkema onderschrijft de behoefte aan een eigen camera. Het is volgens hem niet de oplossing van problemen, maar kan daaraan wel een bijdrage leveren. Het is één van de hulpmiddelen om tot resultaten te komen. De mobiele camera is onder meer ingezet bij evenementen als de Horecadag en Boerenmaandag in Nijkerk, maar kan ook worden ingezet bij de Dorpsdag in Hoevelaken of bij plotselinge incidenten. 

NUT BEWEZEN Volgens Renkema heeft de camera ook het nut bewezen. Onder meer bij de oplossing van overlast en criminele activiteiten op het Molenplein, maar ook tijdens Boerenmaandag. Aan de hand van de gemaakte beelden zijn destijds  ook aanhoudingen verricht. Ook in winkelcentrum Paasbos is langere tijd een mobiele camera ingezet en de camera is ingezet bij enkele incidenten in het centrum van Hoevelaken. Indien Nijkerk over een eigen camera beschikt, kan deze flexibeler worden ingezet en is men niet langer afhankelijk van Barneveld.

Hans Boer (ChristenUnie/SGP) gaf een mening weer die wordt gedeeld door PRO21 en De Lokale Partij. Hij vindt het goed dat het college met een voorstel komt, maar wil daaraan niet de conclusie verbinden dat daarmee ook wordt ingestemd met de daadwerkelijke aanschaf. Misschien zijn er in de afweging dan zaken die een hogere prioriteit genieten. Hiermee wil hij een winstwaarschuwing richting VVD en CDA, maar ook het college afgeven.

15.000 EURO Met de aanschaf van de camera’s is een bedrag van rond de 15.000 euro gemoeid. Daarnaast geeft een gemeente als Nunspeet 1.500 euro uit aan de noodzakelijke opleiding van de boa’s om met de camera om te gaan. Voor de inzet van de camera gelden strenge eisen. In principe kan een burgemeester besluiten waar en wanneer een mobiele camera op welke locatie wordt ingezet.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie